Доступність посилання

ТОП новини

В Азовському морі може загинути весь пеленгас


Дімітрій Клименко Запоріжжя, 10 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Наступного року в Азовському морі може загинути весь пеленгас, і це призведе до неминучої екологічної катастрофи. Про це заявили співпрацівники рибінспекції міста Бердянська Запорізької області, які працюють на Молочному лимані над розведенням риби. За їхніми словами, риба потрапила у пастку і не може вийти у море. Протока, що з’єднує Молочний лиман (у ньому розмножується риба) та Азовське море, забилась.

Якщо не вжити термінових заходів, за підрахунками спеціалістів, близько 700 тонн риби та 1,5 мільярда молодняка просто загине. На прочищення протоки, необхідно біля 150 тисяч гривень, а на остаточне вирішення проблеми – 1,5 мільйона гривень. Представники Запорізької облдержадміністраціїї мають намір якнайшвидше вирішити цю проблему і вже звернутись по допомогу до столиці. Виконувач обов’язків першого заступника голови запорізької облдержадміністрації Олександр Бережний сказав: «Повинна бути чітка програма з порятунку Молочного лиману. У січні з цього питання ми будемо працювати з Міністерством аграрної політики і не залишимо цю проблему без уваги».

Унікальна природа каналу

За словами запорізьких екологів, канал, що з’єднує Азовське море і Молочний лиман, має унікальну природну систему. Сергій Богун, головний інспектор з охорони навколишнього середовища в Запорізькій області, розповів: «Ще німці у 1943 році пробили цей канал і до 1956 року він саморегулювався. Тобто, це природний процес. Риба сама відчуває, коли їй потрібно заходити у Молочний лиман. Там тепліша вода, тому там і проходить нерест».

У пастці дуже багато риби

Молоде покоління пеленгасу, ще в серпні 2006 року мало вийти в море з лиману. Але через забруднення протоки риба, як і раніше, залишається в полоні. У пастці опинилась колосальна кількість риби, стверджують фахівці. Бердянці кажуть, якщо держава зацікавлена в тім, щоб населення України було з рибою, урядовці мають сьогодні вкласти копійки, щоб завтра не втратити мільйони.

Більше того, за ствердженням бердянців, упродовж найближчих років риба не буде підходити до берегів лиману, що, за твердженням Бердянської рибінспекціїї, може спричинити суттєве зменшення популяціїї риби в Азові. За їхніми словами, якщо необхідні кошти на розчистку протоки не надійдуть найближчим часом, бердянські рибінспектори планують пікетувати профільне міністерство у Києві.
XS
SM
MD
LG