Доступність посилання

ТОП новини

Крим після Геннадія Москаля.


Володимир Притула Слухати: Сімферополь, 10 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму найгарячіша новина – відставка постійного представника Президента України в автономії Геннадія Москаля. Учора Віктор Ющенко призначив його заступником голови Служби безпеки України. А в Криму гадають, хто стане наступним представником.

Геннадій Москаль
Президентський указ наспів, як тільки представник глави держави після традиційної зимової відпустки вийшов 9 січня на роботу. На посаду постійного представника Президента України в автономії Геннадій Москаль був призначений наприкінці травня минулого року, як тільки спікером Верховної Ради Криму став “регіонал” Анатолій Гриценко. Обидва ворогували ще з кінця 90 років минулого століття, коли Геннадій Москаль очолював кримську міліцію, а Анатолій Гриценко уперше керував місцевим парламентом. Тоді владні структури автономії значною мірою були під контролем впливового угруповання “Сейлем”, яке правоохоронцям вдалося розгромити.

Вплив Геннадія Москаля на Крим на новій посаді не зменшиться

Покидаючи Крим у 2000 році, Геннадій Москаль залишив по собі хороші спогади населення та звільнений від “Сейлемів”, “Башмаків”, “Воронків”, “Дзюб” да інших бандюків півострів. Пропрацювавши трохи більше півроку на посаді представника Президента, він знову покидає автономію з іміджем сильного і впливового політика.

Кримський політолог Андрій Іванець вважає, що Геннадій Москаль на посаді представника Президента продемонстрував високі менеджерські якості: «Конфліктний характер його стосунків з верхівкою кримської влади був зумовлений насамперед принциповістю Москаля у відстоюванні інтересів кримчан і держави. За відносно невеликих повноважень представника Президента, він зумів максимально їх використати. Він став одним із найефективніших представників глави держави. Своєю роботою він додавав авторитету президентській владі».

Інший аналітик, Микола Семена, теж називає Геннадія Москаля авторитетним і впливовим політиком і вважає, що таким він залишиться для Криму та кримчан і працюючи у Службі безпеки: «Цей вплив Москаля на Крим на новій посаді не зменшиться, а можливо навіть збільшиться. З одного боку, розширяться його можливості, а з іншого, якщо представником Президента буде призначений інший шанований і впливовий політик – Валерій Пробийголова, то у такому тандемі вони зможуть і далі тримати ситуацію в Криму під контролем, стабільною».

Справді, зараз в Криму активно обговорюють можливість призначення на посаду представника Президента колишнього банкіра Валерія Пробийголову. За два тижні до Нового року Віктор Ющенко призначив його першим заступником свого представника. Під час виборів 2002 і 2004 року той очолював штаб Віктора Ющенка у Криму. Тим часом єдиним політиком з керівництва парламенту автономії, який прокоментував переміщення Геннадія Москаля, став віце-спікер місцевого парламенту Михайло Бахарєв. Той заявив, що інститут представництва Президента України в Криму взагалі не потрібний, назвавши його «чумою на голови кримчан».

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG