Доступність посилання

ТОП новини

Латвійський ЗМІ: сценарій російсько-білоруської «нафтової війни» схожий з російсько-українським газовим конфліктом річної давнини.


Людмила Пилип Слухати: Рига, 10 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua). Латвійські ЗМІ обговорюють можливі наслідки для Латвії російсько-білоруського нафтового конфлікту, підписання угоди про кордон з Росією та високі темпи інфляції в країні.

Латвійські ЗМІ, коментуючи російсько-білоруський нафтовий конфлікт, відзначають його схожість з російсько-українським річної давнини і наголошують на важливості вироблення єдиної європейської енергетичної політики, оскільки Росія не спроможна гарантувати енергетичну безпеку.

Газета „Бізнес і Балтія” посилаючись на думки місцевих експертів, зазначає, що в разі продовження нафтового конфлікту між Росією та Білорусією, його наслідки матимуть незначний плив на латвійську економіку. Голова Латвійського асоціації торговельників пальним Ояр Карческіс відзначив, що сьогодні Латвія залежить від постачання білоруських нафтопереробних підприємств, однак альтернативою можуть стати скандинавські заводи і заміна поставника не вплине на вартість палива. Представник латвійського підприємства „Ventspils nafta” Володимир Соломатін сподівається на оптимістичний перебіг ситуації. За його словами, Москва і Мінськ,найімовірніше, скоро домовляться.

У свою чергу, радник з питань енергетики Європейської комісії Юріс Озолиньш в інтерв’ю газеті „Diena” не став прогнозувати розвиток ситуації між, за його словами, „ цими специфічними слов’янськими державами”. Президент „Об’єднання економістів Латвії 2010” Оярс Кехріс вважає, що наслідки російсько-білоруської нафтової кризи вкотре засвідчили необхідність вироблення Європою єдиної енергетичної політики та збільшення енергетичного бюджету.

Газета „Neatkariga” акцентує увагу на позиції Литви в контексті російсько-білоруського протистояння. Литовські посадові особи вважають, що нафтова війна не вплине на роботу нафтопереробного підприємства „Мажейку нафта”, оскільки підприємство транспортує нафту морем через Бутінгський термінал.

Важливим питанням у сенсі розвитку латвійсько-російських відносин є підписання угоди про кордон. З цього приводу газета „Телеграф” повідомляє, що уряд Латвії збирається запропонувати Росії підписати угоду, яку було парафовано десять років тому, і відмовитися від декларації, в якій згадується суперечливий статус колишньої латвійської території. Цей документ в односторонньому порядку був долучений до угоди латвійською стороною і викликав підозри Росії щодо наявності в Латвії територіальних претензій. З огляду на це Росія відмовилась підписувати угоду в такому вигляді.

Газета „Dienas Biznes” висловлює занепокоєність значними темпами інфляції в Латвії, рівень якої минулого року склав 6,8% і став найбільшим серед трьох Балтійських країн. У 2006 році в Латвії найбільше подорожчали ціни на продукти харчування та побутові й житлові послуги. Аналітики зазначають, що, з одного боку, інфляція є побічним продуктом швидкого розвитку економіки Латвії, з іншого - ціни зростають саме на ті товари та послуги, які були значно нижчими, ніж у середньому по ЄС, тобто ціни вирівнюються. Однак, з огляду на значний рівень інфляції, Латвія не зможе у визначені терміни виконати Маастрихтські угоди і приєднається до єврозони лише в 2010-2011 роках.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG