Доступність посилання

ТОП новини

Президент, прем’єр та спікер домовилися про круглий стіл


Тетяна Ярмощук Київ, 11 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Україну чекає національний круглий стіл. Про це Президент Віктор Ющенко, Прем’єр-міністр Віктор Янукович та спікер парламенту Олександр Мороз домовлялися чотири години.

Перші особи країни обговорили спільний план дій на 2007 рік. Тобто, детально цей план ще мають випрацювати члени робочої групи від кожної зі сторін. Розпочнеться все з національного круглого столу, який запланували на 14—15 лютого.

Президент Віктор Ющенко вважає: «Мета цього заходу — сформулювати таке поле дискусії, куди були б залучені і провідні політичні інститути держави, а з іншого боку журналісти, громадські ініціативи, політичні сили, які перебувають поза парламентом. Темою номер один для національного круглого столу могло б бути формування реалізації дорожньої карти універсалу національної єдності».

Буде спільна мова?

Голова Верховної Ради Олександр Мороз після перемов у кабінеті Президента запевняв: спільність позицій існує чи не з усіх визначальних питань: «Обговорення широкого кола питань, політичних, економічних, зовнішньої політики засвідчило: як тільки ми наближаємося до конкретики, то у нас повний збіг позицій щодо необхідності, змісту і форми вирішення цих питань. Дискусія стосувалася деяких питань організації, різного бачення технології, підготовки різних рішень, але є переконання, що ми знайдемо спільну мову».

Є і домовленість про створення конституційної комісії, яка має вдосконалити зміни до Основного Закону, каже Віктор Янукович: «У нас відбудеться дискусія за участю політиків, громадськості, і, безумовно, це питання розглядатиметься у парламенті. Ми будемо займати активну позицію, і під час опрацювання цього питання ми пошукаємо спільні погляди і потім будемо ухвалювати спільне рішення. 2007 рік починається зі спільного бажання створити дієву систему влади».

Попередній круглий стіл за участю Ющенка, Януковича, Мороза та Симоненка відбувся влітку. Тоді перемовники підписали Універсал національної єдності. Після цього сторони неодноразово звинувачували одна одну у порушенні положень цього документа.
XS
SM
MD
LG