Доступність посилання

ТОП новини

Новий етап війни в Іраку і міжнародна безпека.


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на ваш комп''ютер для подальшого прослуховування слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження, відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Гості Свободи: колишній посол України в США Юрій Щербак та Директор Центру близькосхідних досліджень, експерт Альянсу “Майдан” Ігор Семиволос.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

РС: Президент США Джордж Буш оголосив нову стратегію щодо Іраку. В її рамках кількість американських військових у цій країні мають збільшити на понад двадцять тисяч осіб.

Ведучий: Кирило Булкін
Які наслідки матиме це рішення для світової безпеки? Яким чином воно може зачепити інтереси України?

Ці питання є доволі конкретними, адже в напруженій енергетичній ситуації, в якій є зараз Україна, Ірак міг би відіграти суттєву роль як потенційний партнер.

Але зрозуміло, що про це можна буде всерйоз говорити лише за досягнення бодай якоїсь стабільності в регіоні. І зрозуміло, що не лише енергетика, але й мир та безпека на Близькому Сході є питаннями, що безпосередньо хвилюють Україну та українців.

Спершу я хочу почути ваші стислі оцінки. Правильним чи помилковим було рішення президента Буша?

Ігор Щербак: Я вважаю, що з військового погляду і навіть з військово-політичного воно правильне, тому що залишити зараз Ірак напризволяще – це значить розвалити повністю ситуацію на Близькому Сході, що одразу дасться взнаки і Росії, і Україні, і всім державам регіону, і прилеглим державам. Так що в принципі у нього просто виходу не було іншого. Ігор Семиволос: На превеликий жаль, іншого варіанту у президента США Джорджа Буша і взагалі у Пентагону просто немає. Вони змушені збільшувати свій контингент, і вони змушені все далі й далі втягуватися в цей конфлікт і в цю війну.

РС: Пане Романе, як Ви оцінюєте це рішення? Як воно може вплинути на внутрішньо-американське становище? Адже більшість зараз у Конгресі складають демократи. Наскільки жорсткою може бути їхня реакція внаслідок такого рішення?

Роман Купчинський: Перші відгуки на заяву президента були стримані і в певній мірі негативні.

Питання, чи Конгрес ухвалить розширення бюджету для війни у 5 мільярдів доларів — те, що Президент просив. Тут може виникнути сильна боротьба в Конгресі навколо цього.

А друге питання – це дійсно, 20 тисяч солдатів можуть припинити громадянську війну, яка зараз відбувається в Іраку.

РС: Війну в Іраку останнім часом часто порівнюють з В’єтнамом і Кореєю. Чи вдалим Вам видається це порівняння?

Роман Купчинський: Я думаю, що можна більше порівняти Близький Схід до В’єтнамської війни, коли адміністрації і Кеннеді тоді, і президента Джонсона постійно були під тиском посилати більше і більше збройних сил до В’єтнаму, кожен раз оголошуючи, що це не є дійсно війна, що ми посилаємо хлопців припинити громадянську війну, так як тоді було сказано, Північного В’єтнаму.

Це була, звичайно, колосальна помилка американської політики.

Коли Буш оголосив, що буде посилати більше людей, то тут почали відразу виникати ці порівняння до В’єтнаму.

РС: Яким чином розвиток війни в Іраку може вплинути на міжнародну стабільність взагалі й на Україну зокрема?

Роман Купчинський: Для України, я думаю, воно буде мати мінімальне. Іракська нафта чи іракський газ —цього не буде.

Я пригадую, декілька років назад і Бойко, й інші говорили, що “Нафтогаз України” буде в Іраку добувати газ. Ну, це фантазія була, звичайно, і вона залишиться такою на довший час.

Юрій Щербак
Ігор Семиволос: Головний аспект, як на мене, то це дестабілізація в сусідніх країнах. Власне, дестабілізація ситуація в Йорданії і вплив іракської ситуації на Сирію.

Якщо говорити про Україну, то я все ж таки погодився б з паном Купчинським, що вплив нової американської стратегії в Іраку на Україну буде мінімальним, оскільки з 2003 року як ми не намагалися отримали якісь економічні дивіденди (це було одним із аргументів на користь відправлення наших військ туди), так ми і не отримали.

Тобто, на сьогоднішній момент українська присутність в Іраку мінімальна, і навряд чи ми зможемо якимось чином скористатися з цієї нової стратегії.

В галузі енергетики я не бачу жодних можливостей для співпраці на сьогоднішньому етапі і в найближчому майбутньому, доки там буде продовжуватися громадянська війна, війна, яка мала закінчитися 9 квітня 2003 року і яка досі триває.

Ігор Щербак: Можна погодитися з тим, що в короткотерміновому плані на Україну ніяк не вплине, тому що... Не будемо говорити зараз про нафту. Нафта – це один із головних інтересів американців. Халі Бартон там і Чейні – це інша вже історія. Ми не будемо зараз обговорювати. Не в цьому справа.

Справа в тому, що дестабілізація в регіоні матиме жахливі наслідки, в тому числі і для України.

Ми не забуваймо про фактор атомної бомби в Ірані і про загрозу Ірану, яка нависла зараз над Ліваном, бо "Хезболла" – це твір Ірану. Ми не забуваймо про те, що Іран висловив бажання знищити повністю Ізраїль. Це теж не впливає на поліпшення цієї ситуації. Це може бути ефект “доміно”.

Тому ми повинні не втішатися з американських невдач. Це часто робить антиамериканська пропаганда, яка дуже сильно поширена в Росії і на нас переходить.

Ми радіємо: от, вони там програють! Та це ми всі програємо! Тому, що інакше Ірак перетвориться на центр тероризму і буде набагато небезпечніший, ніж Афганістан.

Тому нам треба всім думати про те, яким чином Америка повинна вийти із цієї ситуації. Але як і наскільки швидко? Це велике питання.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG