Доступність посилання

ТОП новини

Human Rights Watch: Європейський Союз – лідер у захисті прав людини.


Богдана Костюк Слухати: Київ, 11 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Європейський Союз перебирає лідерство у захисті прав людини від Сполучених Штатів. Такий головний висновок цьогорічної доповіді відомої американської громадської організації Human Rights Watch.


Тортури, переслідування і залякування – це головні небезпеки, з якими продовжують стикатися у різних куточках світу правозахисники, журналісти, політики і громадські діячі. Десятку диктаторських режимів, котрі порушують права своїх громадян, очолили Північна Корея, М`янма (Бірма), Туркменистан. Серед “гнобителів свободи” також Китай, Росія, Казахстан, Узбекистан та Іран – міжнародна спільнота критикує ці держави за недотримання визнаної практики захисту прав і свобод громадян.

Америка порушує права людини

У цьому році експерти Human Rights Watch у звіті вперше критикують США. Анти-терористична кампанія адміністрації Президента Буша, яку супроводжують суттєві порушення людських прав підозрюваних підірвала довіру до країни, яка вважалася найпослідовнішим захисником прав людини.

Оприлюднення звіту збіглось із 5-ою річницею американської тюрми Ґуантанамо на Кубі. Знущання над в`язнями цієї тюрми документально підтверджені.

В інтерв`ю Радіо Свобода експерт Human Right Watch Кеннет Роз зазначив, що організація зосереджує свою увагу на Ґуантанамо, тому що ця тюрма є яскравим свідченням кризи лідерства США.

На світове лідерство у захисті прав людини зараз реально претендує Європейський Союз. Хоча затвердитися в ролі світового правозахисника ЄС заважають відсутність цілісної єдиної зовнішньої політики та елементи економічного егоїзму країн-членів, кажуть експерти Human Rights Watch.

А як з правами людини в Україні?

Виконавчий директор Української Гельсінкської групи Володимир Яворський називає три головні проблеми у сфері захисту прав українських громадян. Це зокрема право на справедливий суд, катування і жорстоке поводження у правоохоронних органах, а також порушення прав власності і погіршення соціально-економічних прав громадян.

Що ж до прогнозів на 2007 рік, то експерти Human Rights Watch кажуть, що найбільше тривожить ситуація з правами людини у Середній Азії та на Близькому Сході. Натомість ситуація на сході Європи дає підстави для обережного оптимізму.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG