Доступність посилання

ТОП новини

Друга сесія Верховної Ради п’ятого скликання завершує свою роботу


Тетяна Ярмощук Київ, 12 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Сьогодні завершує роботу друга сесія Верховної Ради п’ятого скликання. Історикам іще належатиме знайти їй відповідне місце в літопису українського парламентаризму. Наразі ж про те, як самі народні обранці оцінюють свою роботу.

Київ, 12 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Сьогодні завершує роботу друга сесія Верховної Ради п’ятого скликання. Історикам іще належатиме знайти їй відповідне місце в літопису українського парламентаризму. Наразі ж про те, як самі народні обранці оцінюють свою роботу.

Ухвалення сотівських законів та визнання Голодомору 1932—33 років актом геноциду проти українського народу — саме це називають досягненням нинішньої сесії представники опозиції.

На думку одного з лідерів «Нашої України» Юрія Єханурова, ближче до кінця сесії Верховна Рада нарешті запрацювала. «Нормальна сесія. У мене враження таке, що досить нормально працювали, і з багатьох питань почали знаходити спільну мову. Конструктивно те, що трішечки менше популізму стало, вийшли на такий режим роботи, як і належить на довгій дистанції, вже якісь елементи цього з’явилися. Тому що на початку це були наслідки виборчої кампанії, і тому такі ривки були, були протистояння. Наступна сесія буде спокійнішою», — зазначив Юрій Єхануров в інтерв’ю Радіо Свобода.

Лідерка БЮТу Юлія Тимошенко не вважає роботу парламенту конструктивною. Навпаки, каже вона, більшість ухвалених законів є суто лобістськими: «Мені б дуже хотілося, аби цей парламент закінчував сесію з якимись історичними перемогами, з якимись історичними законопроектами, які б реформували суспільство. Але, на жаль, весь вал законопроектів, які сьогодні ухвалюються, більшою частиною, лише трішечки погіршують життя людей. Кожен закон лобіює щось своє, те, що потрібне владі, те, що потрібне окремим корпораціям. Мені дуже шкода, що парламент сьогодні живе не в інтересах народу. І саме тому мені б хотілося, щоб країна мала інший парламент», — сказала Юлія Тимошенко на питання Радіо Свобода.

Уряд радий за бюджет, Президент шкодує через закони

Для представників Партії регіонів чи не найбільший успіх сесії — ухвалення Державного бюджету. Тарас Чорновіл на питання Радіо Свобода: «Однозначно не ідеального, але добротного та виваженого закону про бюджет. Це є позитив. І це напевно є основний законодавчий підсумок цієї сесії. А що стосується психологічного стану, то повернімося трохи назад, у вересень. Початок сесії: конфлікти, протистояння, ворожнеча, непевність у завтрашньому дні: буде розпуск Верховної Ради, не буде розпуску, зможе вона працювати, не зможе вона працювати, ухваляться базові важливі закони чи ні, зробимо всі передумови для вступу у СОТ чи не зробимо. А зараз оглядаємося назад і навіть важко повірити, що всі ці тривоги, такі непевності були ще на цій сесії».

Втім, Президент України явно не вважає законотворчу роботу парламенту добротною. І буквально напередодні канікул Віктор Ющенко забракував, точніше, наклав вето на закони «Про Кабінет Міністрів», «Про Національний банк» та на зміни до законодавства щодо стимулювання заходів із енергозбереження.
XS
SM
MD
LG