Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 15 січня.


Віктор Недоступ Київ, 15 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 12 січня в Лондоні почали продавати нові капелюхи – циліндри, Демократичну партію США вперше намалювали у вигляді віслюка, у баскетболі з’явилися перші офіційні правила, а в Інтернеті з’явився веб-браузер.

15 січня 1582 року московський цар Іван Грозний та польський король Стефан Баторій за посередництва папи Григорія XIII під Псковом підписали перемир''я. За ним Московія відмовлялась від Лівонії та Полоцька. Невдала кампанія Івана Грозного за вихід до Балтійського моря, яка почалась у 1558 році з нападу на Лівонію, закінчилася через рік, коли він був змушений підписати перемир''я зі шведами, які зберегли за собою Івангород і все узбережжя Фінської затоки.

1776 – Для придушення повстання британських колоній у Північній Америці граф Фрідріх II Гессен-Кассельський за 21 мільйон талерів надає англійському королю Георгу III близько 17 тисяч солдатів. Аналогічні угоди Великобританія уклала і з деякими іншими німецькими князівствами. Протягом місяця за океан відпливає близько 30 тисяч найманців.

1797 – Лондон. Джон Етерінгтон у своїй крамниці вперше в Англії продає новий тип головного убору – циліндр. "Таймс" пише, що коли Етерінгтон виходить у циліндрі, щоб пройтися вулицею, "збирається чималий натовп подивитись на придурка", тож йому навіть доводиться давати пояснення представникам влади щодо ажіотажної ситуації навколо нього. Однак уже через місяць крамницю Етерінгтона завалюють замовленнями на новий головний убір.

1870 – Газета "Harper''s Weekly" публікує карикатуру Томаса Наста, в якій Демократична партія США вперше зображена у вигляді віслюка (сьогодні віслюк – офіційний символ партії). Насту належить і карикатура, в якій вже Республіканську партію беруть на кпини, а її алегоричне зображення у вигляді слона також стає офіційним партійним символом.

1892 – У газеті "Triangle" у місті Спрінгсфілд, штат Масачусетс, де виникла гра баскетбол, автор гри доктор Джеймс Нейсміт вперше публікує 13 її правил.

1919 – Піаніст Ігнацій Ян Педеревський стає першим прем''єром тільки-но звільненої Польщі.

А у 1992 році Тім Бернерс Лі, батько "World Wide Web", випустив веб-браузер, програму, що надає можливість переглядати ресурси Інтернету. Чим і користується зараз більшість споживачів інформації світової комп’ютерної мережі.
XS
SM
MD
LG