Доступність посилання

ТОП новини

Уряд України: Борис Тарасюк не уповноважений здійснювати візити за кордон


Про це йдеться у заяві прес-служби Кабміну: «Бориса Тарасюка звільнили з посади міністра закордонних справ України 1 грудня 2006 року згідно з Постановою Верховної Ради України № 413 від 01.12.2006 року».


Прес-служба МЗС України поширила інформацію про те, що 15 січня 2007 року Б. Тарасюк відбув до Чеської Республіки як міністр закордонних справ України. Як повідомили деякі ЗМІ, для цього він перервав відпустку, надану йому Президентом України.

У зв’язку з цим прес-служба Кабінету Міністрів України уповноважена заявити: Б. Тарасюка звільнили з посади міністра закордонних справ України 1 грудня 2006 року згідно з Постановою Верховної Ради України №413 від 01.12.2006 р. Право на таке звільнення передбачено пунктом 12 статті 85 Конституції України, яка відносить до повноважень Верховної Ради звільнення міністра закордонних справ.

Водночас стаття 106 Конституції України, яка визначає повноваження Президента України, не передбачає таких повноважень, як прийняття рішення щодо продовження виконання посадових обов’язків міністра та надання чи погодження надання відпусток членам уряду.

В той же час, прем’єр-міністр України не надавав відпустку Б. Тарасюку і не приймав рішення про його службове відрядження за кордон.

Таким чином, Б. Тарасюк не може вважатися посадовою особою, яка перебуває у відпустці, а тим більше - уповноваженою державою на здійснення офіційного закордонного візиту.

З огляду на викладене, прем’єр-міністр України звернувся до Генеральної прокуратури України з проханням вжити заходів прокурорського реагування у зв’язку із зазначеними діями Б. Тарасюка, які завдають істотної шкоди інтересам держави, негативно позначаються на іміджі України, впливають на результати діяльності Кабінету Міністрів України у зовнішньополітичній та зовнішньоекономічній сферах, та прийняти відповідне рішення згідно із законодавством.

Як повідомлялося, 1 грудня 2006 року Верховна Рада України прийняла постанову «Про звільнення Б. Тарасюка з посади міністра закордонних справ України».

Б.Тарасюк звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з позовом до Верховної Ради про визнання зазначеної постанови парламенту незаконною, її скасування та зобов‘язання вчинити певні дії. 5 грудня 2006 року ухвалою судді Шевченківського районного суду м. Києва за заявою позивача забезпечено адміністративний позов шляхом призупинення дії цієї постанови Верховної Ради України.

5 грудня Президент України підписав Указ, згідно з яким Б. Тарасюк продовжує виконувати свої посадові обов’язки. 4 січня 2006 року Апеляційний суд Києва скасував ухвалу судді Шевченківського райсуду столиці від 5 грудня 2006 року щодо призупинення дії Постанови ВР про звільнення Б. Тарасюка з посади міністра закордонних справ України, задовольнивши апеляційну скаргу представника Верховної Ради України на цю ухвалу, та направив справу на розгляд по суті до Шевченківського районного суду Києва.

10 січня МЗС України розповсюдило коментар, у якому наголосило, що незважаючи на рішення Апеляційного суду Києва, Б. Тарасюк продовжує виконувати посадові обов’язки міністра.

11 січня прес-служба МЗС уточнила, що він перебуватиме у відпустці до 16 січня. Сьогодні, 15 січня, Б. Тарасюк відбув з дводенним візитом до Чехії.

Прем''єр-міністр України Віктор Янукович заявив, що Б. Тарасюк не повідомив главу уряду про цей візит:«Дії Тарасюка незрозумілі з точки зору права і етики відносин, тому що він навіть не оформив усі документи належним чином, я навіть не був інформований про це», - сказав В. Янукович.

Як стало відомо Радіо Свобода з дипломатичних джерел, у понеділок до Кабміну України для пояснень викликали представника посольства Чехії в Україні з приводу візиту Бориса Тарасюка до Чехії. Про подробиці розмови з чеським дипломатом нічого невідомо.

Матеріали до теми:

• "У мене є свої методи, як добиватися виконання Конституції і закону", - Борис Тарасюк, який приїхав до Чехії як міністр закордонних справ України.
XS
SM
MD
LG