Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 16 січня.


Віктор Недоступ Київ, 16 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня у США вступив у силу “сухий закон”, Гітлер спустився в бункер, де провів свої остання дні, шах Ірану емігрував до Єгипту, а у Сальвадорі припинилася громадянська війна.

16 січня 1919 року після ратифікації двома третинами штатів набула чинності 18-а поправка до Конституції США, котра "забороняла виробництво, продаж і транспортування алкогольних напоїв". Через дев''ять місяців Конгрес проголосував за посилення контролю за дотриманням "сухого закону" та за створення спеціальних урядових підрозділів для боротьби з незаконними операціями зі спиртним. Усі ці зусилля виявились марними — контрабанда і збут алкогольних напоїв лише спровокував зростання організованої злочинності, і у 1933 році "сухий закон" відмінили.

1924 – Іспанський льотчик Пабло Пескара піднімається в повітря на гелікоптері власної конструкції і тримається 8 хвилин 13 секунд, пролетівши понад кілометр.

1945 – Після рішення залишатись у Берліні до остаточного вирішення долі війни, незважаючи на загрозу наступу на місто радянських військ, Адольф Гітлер спускається в підземний бункер, на глибину 18 метрів під його канцелярією, і залишатиметься в ньому протягом наступних 105 днів аж до дня свого самогубства. Гітлер залишить бункер лише один раз. Займаючись питаннями оборони, він спілкується виключно з колегами по партії, в основному з Германом Герінгом, Гайнріхом Гіммлером та Іоахімом Ріббентропом. Там же у бункері Адольф Гітлер одружиться зі своєю давньою пасією Євою Браун.

1979 – Мохаммед Реза Пехлеві, шах Ірану з 1941 року, залишає країну і виїжджає до Єгипту. Через 14 днів аятолла Рухолла Хомейні, духовний натхненник і лідер Іранської революції, повертається на батьківщину після 15 років вимушеної еміграції і очолює країну.

А у 1992 в Мехіко представники уряду Сальвадору та лідери опозиційного Фронту національного визволення імені Фарабундо Марті підписали угоду про закінчення громадянської війни, яка тривала 12 років і забрала життя понад 75 тисяч людей.
XS
SM
MD
LG