Доступність посилання

ТОП новини

Про збільшення лав американських збройних сил


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 12 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Сполучених Штатах міністерство оборони наполягає на збільшенні збройних сил, які істотно скоротили після закінчення Холодної війни з Радянським Союзом. Президент Джордж Буш погоджується. Зі свого боку, він запропонував лідерам Пентагону розробити конкретний план щодо збільшення. Чим викликана необхідність такого кроку і наскільки численнішою має стати американська армія?

Президент Буш в інтерв’ю газеті “Вашингтон Пост” сказав, що доручив новому міністрові оборони розробити план такого збільшення збройних сил, щоб вистачило на всі фронти війни з тероризмом. До того ж, нині виник новий фронт цієї війни – Сомалі. Американська бомбардувальна авіація, базована на авіаносці “Дуайт Айзенгауер” біля берегів Сомалі, де окопалися бойовики терористичної організації “Аль-Каїда”, тепер вибиває їх звідти.

На думку експертів Білого дому, яких підтримують генерали у Пентагоні, наземних військ Сполучених Штатів, що нині нараховують 682 тисячі багнетів, включно з морською піхотою, замало для глобальної війни проти тероризму.

Міністр оборони Роберт Гейтс, виступаючи на спільній з державним секретарем Кондолізою Райс прес-конференції, сказав: “Президент (Буш) напередодні оголосив про намір зміцнити наші збройні сили для тривалої війни проти тероризму і дасть розпорядження збільшити загальну чисельність армії та корпусу морської піхоти. Я рекомендую збільшити ці війська на 92 тисячі солдатів і морських піхотинців упродовж наступних п’яти років”. І додав: “Ми повинні розбудувати особовий склад наших військ”.

В пошуку добровольців – рекламна кампанія

Оскільки в Америці ще понад тридцять років тому скасували загальну військову повинність і до армії йдуть лише добровольці, то розбудовувати збройні сили будуть традиційним шляхом – за допомогою рекламної кампанії, що змальовує вигоди військової служби.

Ось приклад нової армійської реклами, я щойно надибав її на молодіжному телеканалі “Comedy Central”. Хлопець каже батькам приблизно таке: “Диплом про середню освіту я вже маю. Армія пропонує мені на вибір навчання з декількох спеціальностей, пов’язаних з найпередовішою технологією. Крім того, відслуживши, я матиму досить грошей, щоб набути вищу освіту, піти до коледжу. Що ви порадите?”

Тут варто додати, що новобранцям, які підписують контракт, дають як бонус від 20 до 40 тисяч доларів. Що ж до зарплатні, то рядовий, прослуживши 4 місяці, отримує принаймні 2 з половиною тисячі доларів на місяць, після першого року служби – 4 тисячі доларів. Армійський спеціаліст з десятирічним стажем служби заробляє десь 7 з половиною тисяч доларів. До цього що треба додати оплачуване житло, якщо солдат мешкає не на базовій казармі. А якщо служить за кордоном, йому належить надбавка за тягар відриву від рідної землі. Є іще низка різних пільг, серед них дострокове громадянство для нових іммігрантів, які йдуть до армії.

Конгресмен Чарльз Рангел, демократ від Нью-Йорка, ремствуючи, що добровільна армія занадто багато, на його погляд, коштує суспільству, запропонував навіть повернутися до загальної військової повинності. Але це сприйняли в Конгресі як невдалий жарт нового голови фінансової комісії Палати представників.
XS
SM
MD
LG