Доступність посилання

ТОП новини

Перетворення Президента.


Тетяна Ярмощук Київ, 17 січня (RadioSvoboda.Ua) – Ким стане Президент після набуття чинності Закону “Про Кабінет Міністрів”? На що перетвориться інститут Президента і які наслідки для країни це матиме?


У Секретаріаті Президента Закон “Про Кабінет Міністрів” називають неконституційним. Порушенням Основного Закону назвав його і секретар Ради національної безпеки та оборони Віталій Гайдук. “Якщо проголосований закон має 11 порушень Конституції, то це є проблема і проблема з точки зору загроз”, – зазначив Віталій Гайдук, відповідаючи на питання Радіо Свобода.

Такого немає в жодній країні

Після подолання президентського вето на Закон “Про Кабмін” Президент значною мірою перетворюється на символічну фігуру. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив політолог Олександр Палій: “У нього залишається певний контроль над силовиками, тобто над Службою безпеки, певний, дуже обмежений контроль за Міністерством оборони і дуже обмежений контроль за Міністерством закордонних справ”.

За словами Палія, що стосується голів місцевих держадміністрацій, то Президент призначає з поданням Кабміну лише голів, решту чиновників на місцях призначає Кабмін: “Права Президента дуже серйозною мірою урізані навіть у межах конституційної реформи. Ми бачимо, що Президент не матиме права видати укази, які будуть обов’язкові до виконання. Такого, власне кажучи, немає в жодній країні”.

Прем’єрська держава

На думку політолога Вадима Карасьова, Закон “Про Кабінет Міністрів” остаточно змінив політичний устрій в Україні: “Це перехід владних повноважень, особливо у сфері зовнішньої політики та безпеки, від Президента до Кабміну і Прем’єр-міністра. Наслідками ухвалення цього Закону є зміна конституційного і державного устрою України. Все ж таки хотілося, щоб зміни в Конституції не проводилися тільки конституційною більшістю, щоб(про) Конституцію, тим більше повноваження Президента, якого обирали всенародно і в якого прямий мандат, щоб все ж таки суспільство, громада і народ теж говорили своє слово”, – зазначив Вадим Карасьов в інтерв’ю Радіо Свобода.

Президентське вето на Закон “Про Кабінет Міністрів” Верховна Рада подолала у п’ятницю. У Секретаріаті Президента заявили, що глава держави його не підписуватиме. Тож коли збіжить 15-денний термін, завізувати його повинен Голова Верховної Ради.
XS
SM
MD
LG