Доступність посилання

ТОП новини

Звіт ООН вказує на суттєве збільшення вбивств цивільних в Іраку.


Сергій Куделя Вашингтон, 17 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Понад 34 тисячі цивільних осіб загинули минулого року насильницькою смертю в Іраку. Такий висновок міститься у новому звіті спеціальної місії ООН у цій державі. За оцінками експертів організації, майже половина загиблих цивільних були вбиті у Багдаді. Звіт також відзначає суттєве підвищення рівня насилля в Іраку в останні місяці минулого року. У вівторок, у день оприлюднення звіту, у Багдаді внаслідок трьох терактів загинули ще понад 80 осіб, більшість із яких студенти столичного університету.


Майже 100 цивільних осіб гинули минулого року щодня від насильницьких дій у різних регіонах Іраку, переважно у Багдаді. Місія ООН в Іраку дійшла такого висновку на підставі аналізу даних, наданих іракськими лікарнями та Медично-правовим інститутом у Багдаді.

Ескадрони смерті

Як відзначають автори звіту, більшість зі вбитих останнім часом в іракській столиці мали кулеві поранення. Це, на їхню думку, свідчить, що цивільні іракці не були випадковими жертвами вибухів, а загинули від рук “ескадронів смерті”. Так називають бойові угруповання шиїтів, які переслідують сунітську меншину у столиці.

Звіт відзначає різке збільшення кількості насильницьких смертей після підриву шиїтського храму в іракському місті Самаррі у лютому минулого року.

Відсутність правосуддя спонукає до актів помсти

Глава місії ООН Джанні Магадзені пов’язує ескалацію насилля із відсутністю в Іраку ефективної та незалежної судової системи. На його думку, відсутність офіційного покарання злочинців спонукає шиїтів та сунітів до актів помсти. Під час прес-конференції у Багдаді, Магадзені також обвинуватив іракські правоохоронні органи у співпраці із бойовиками: “Правоохоронні органи не забезпечують іракців ефективним захистом. Войовничі та злочинні угруповання взаємодіють із силами безпеки чи увійшли до їхніх лав”.

Звіт також піддав критиці і американські війська в Іраку, відзначивши, що їхні операції “викликають надзвичайні страждання в місцевого населення.” Автори звіту ООН закликають командування сил коаліції уникати надмірного використання сили. За їхнім підрахунком, майже півмільйона іракців втекли із Багдаду за останній рік.

Іракські посадовці назвали висновки місії ООН “неправильними, значно перебільшеними”

Міністерство охорони здоров’я Іраку стверджує, що у державі минулого року було вбито близько 14 тисяч осіб, що в декілька разів менше за оцінки міжнародних експертів. Отже, іракський уряд заборонив посадовцям посилатися на висновки останнього звіту ООН та поширювати його.

Поступ у деяких регіонах

Водночас глава місії ООН Джанні Магадзені відзначив і поступ у деяких регіонах Іраку: “Ситуація із забезпеченням прав людини не всюди в Іраку однакова. Деякі регіони на півдні, півночі та територія Курдистану відносно безпечніші, а тому в них кращі умови для дотримання прав людини”.

Пріоритетом у діяльності іракського уряду звіт ООН називає створення інфраструктури для роботи судової системи. Зокрема, міжнародні експерти вказують на необхідність ефективного захисту суддів та судових будинків, ведення запису вбитих і поранених та притягнення до відповідальності осіб у силах безпеки Іраку.

Матеріали до теми:

• Війна в Іраку та Афганістані коштуватиме дорожче, ніж В’єтнамська кампанія. • Союзники США підтримують новий план Джорджа Буша іракського врегулювання. • Нова стратегія США в Іраку – як її бачать американці?
XS
SM
MD
LG