Доступність посилання

ТОП новини

Естонські бізнесмени знайомляться з Дніпропетровщиною


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ. 17 січня 2007 року. RadioSvoboda.Ua – У Дніпропетровську з офіційним візитом перебуває естонська делегація на чолі з Прем’єр-міністром Естонії Андрусом Ансипом. Сьогодні вони відвідають Дніпровський машинобудівний завод» та акумуляторне підприємство «Веста–Дніпро» та знайомитимуться з експозицією історичного музею ім. Д.І.Яворницького. Учора у Дніпропетровську естонська делегація зустрічалась з українськими бізнесменами та владою, відвідувала наукові виставки і презентації.

У складі офіційної делегації до Дніпропетровська – керівники 33 підприємств Естонії. Більшість із них говорять про готовність співпраці. Вони казали, що багато чули про Дніпропетровський регіон – естонські фахівці називають його таким, що найшвидше в Україні розвивається, і саме в нього радять вкладати кошти.

Перші враження – приємні

Прем’єр балтійської країни Андрус Ансіп сказав, що за день перебування в Україні встиг полюбити її. Бізнесмени ж зацікавились конкретними проектами – їх дніпропетровські виробники запропонували на виставці електроніки та енергозбереження. Звернули увагу на вітряні електростанції, які роблять у Дніпропетровську, і попередньо вже почали вести переговори.

На відміну від українських прем’єрів, на зустрічі з якими пускають тільки після суворого огляду, на прес-конференцію з естонським главою уряду можна було зайти, не показуючи посвідчення, а естонські бізнесмени виявились доступнішими, аніж свої.

Естонія підтримує подальше розширення ЄС

На самій же прес-конференції пан Ансіп ніяких сенсаційних міжнародних заяв не робив. Дав декілька порад Україні, яка декларує прагнення вступити до Євросоюзу, – зокрема, бути твердими у своїх намірах, і сказав, що «останнє розширення ЄС було найвдалішим в історії Євросоюзу, тому Естонія підтримує подальше розширення об’єднання».

Коли ж журналісти зажадали більшої конкретики в оцінці перспектив співробітництва, Прем’єр закликав не поспішати. Серед іншого, він сказав: «Я думаю, що поспішати не можна. Треба розробляти бізнес-плани дуже ретельно. Я переконаний, що естонські бізнесмени, які мають досвід ведення бізнесу в Естонії, і тут у Дніпропетровську, не будуть повторювати ті помилки, яких вони припускалися в Естонії».

До речі, за останні два роки обсяги експорту продукції дніпропетровських підприємств до Естонії зменшились майже в 4 рази — з 57 до 15 млн дол. США. Знизились й обсяги імпорту. Українські фахівці кажуть, що сторони мають шукати нові напрямки співпраці. Зокрема, на ринку Естонії і країн Балтії є попит на шини, продукти харчування, електродвигуни, генератори, залізничні колеса, їх виготовляють підприємства Дніпропетровщини.
XS
SM
MD
LG