Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 18 січня.


Віктор Недоступ Київ, 18 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня відбулася Переяславська рада, Джеймс Кук відкрив Гаваї, блокаду Ленінграда нарешті прорвали, а уряд Сенегалу полегшив життя сенегальських жінок.

18 січня 1654 року на міському майдані Переяслава зібралася загальна рада. Богдан Хмельницький заявив, що серед чотирьох кандидатів на роль верховного володаря України – польського короля, кримського хана, турецького султана та московського царя – вибір старшини упав на православного правителя, московського царя Олексія Михайловича. У зв''язку зі втратою оригінальних документів, підписаних у Переяславі Богданом Хмельницьким та Василієм Бутурліним, керівником московського посольства, немає можливості дати точне потрактування характеру Переяславської угоди – чи це персональна унія, чи державна унія, васальна угода чи тимчасовий військовий союз.

1778 – Англійський мореплавець Джеймс Кук бачить сучасні Гавайські острови. Через два дні він висаджується на острові Кауаї і називає архіпелаг Сандвичевими островами не на честь відомого нам бутерброду, а на честь свого покровителя Джона Монтегю, герцога Сандвичського.

1788 – У Ботнічній затоці з''являються перші англійські поселенці. Вони мають заснувати у Австралії виправні колонії для злочинців.

1871 – У Дзеркальному залі Версальського палацу під Парижем король Прусії проголошений німецьким імператором Вільгельмом І. Цим символічним актом завершується боротьба за об''єднання всіх німецьких земель

1918 – У Петрограді після відмови більшості делегатів обговорювати більшовицьку "Декларацію прав трудящого і експлуатованого люду" розігнані Установчі збори.

1943 – Після взяття радянськими військами Шліссельбурга радянські власті повідомляють про прорив німецького блокадного кільця навколо Ленінграду, котре оточувало місто з 8 вересня 1941 року. За 872 дні блокади в Ленінграді, що вистояв під натиском неперервних атак і бомбардувань, від голоду хвороб, холоду та поранень загинуло близько 650 тисяч цивільних громадян.

1995 – Уряд Нельсона Мандейли відмовляє у амністії 3500 поліцейським, засудженим за злочини під час апартеїду.

А у 1999 парламент Сенегалу заборонив традицію жіночого обрізання.
XS
SM
MD
LG