Доступність посилання

ТОП новини

Скандал навколо знищення історичної пам’ятки в Києві.


Олексій Крапивко Київ, 18 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Знищити історію, щоб побудувати майбутнє. Чи правда, що в новорічну ніч у центрі Києва знесли історико-культурну пам''ятку, чи це сталося раніше? Хто зніс і чи мав на це право? Незалежно від відповіді – будинку першого військового телеграфу 19 сторіччя вже не існує.

На цьому місці був перший військовий телеграф...
Зараз я стою на вулиці Рибальській 24/16. Переді мною історична пам’ятка “Київська фортеця”. Одразу за нею, у дворі, колись був перший військовий телеграф, теж історична пам’ятка. Проте зараз на цьому місці стоять лише екскаватори.

На світлині 1994 року на цьому місці можна побачити невеличку двоповерхову будівлю. Зовні неабияка пишна та історично унікальна. Каже Радіо Свобода історик, краєзнавець Віктор Керкевич: «Типова будівля 19 сторіччя, але це пам’ятник. Один із небагатьох, фортечного плану, Київської фортеці, яка сама по собі була величною, дуже цікавою, хоча її ніколи не штурмували ніякі загони. Біля метро «Арсенальна» стоїть така ж сама гауптвахта».

Будівельники твердять, що історичний телеграф знесли ще до них

У новорічну ніч будівельники компанії «Орга-Атлас» зруйнували будівлю, що була у дворі вежі №5, історико-культурного комплексу Київська фортеця. Історики кажуть,що екскаватори під новий 2007-й знесли той-таки телеграф. Натомість будівельники твердять – телеграф знесли раніше, до них. У цьому впевнені і в Київській адміністрації, яка й надала дозвіл на знесення.

Виконувач обов’язків заступника голови Київської адміністрації Володимир Головач наголошує: «Документи, де б значилося, що за цією адресою розташовані пам’ятки культурної спадщини, відсутні. Навпаки, ми в усіх матеріалах виявили висновки усіх посадових осіб, які обґрунтовували те, що на земельній ділянці відсутні об’єкти культурної спадщини».

«28 грудня я обходив усі пам’ятки Київської фортеці і особисто їх бачив»

Натомість директор музею «Київська фортеця» В’ячеслав Кулинич, стверджує, саме на цьому місці він на власні очі перед самим Новим роком бачив будинок першого військового телеграфу.

В’ячеслав Кулинич: «28 грудня я обходив усі пам’ятки Київської фортеці і особисто їх бачив. Крім мене бачили мешканці будників прилеглих, які підняли тревогу і дзвонили мені. І якщо опитати людей, то свідків буде більш ніж достатньо».

Вхід заборонений – приватна власність...

Зараз ця територія оточена високим парканом, за який будівельники пройти не дозволяють, мовляв, приватна власність. У грудні 2005 Київрада ухвалила рішення про передачу в оренду товариству «ЛВ Холдинг» земельної ділянки по вул. Рибальській, 24/16 площею 0,59 га під будівництво житлового комплексу. У вересні 2006 року Київрада ухвалила рішення про передачу ТОВ «ЛВ Холдинг» ще однієї ділянки за цією ж адресою площею 1,6 га.

За законом, жодних будівельних робіт не можна проводити на території культурних пам’яток без відповідних археологічних досліджень. Саме в цьому, вважає мерія, (яка виділила ділянку під будівництво) полягає порушення будівельної компанії. На сьогодні, запевняють в унісон чиновники і будівельники, роботи призупинені, хоча техніка стоїть на майданчику.
XS
SM
MD
LG