Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко повернув до Верховної Ради закон «Про Кабінет Міністрів»


«Поважаючи рішення парламенту, прийняте понад двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України, я пропоную парламенту змінити лише ті положення Закону, які не відповідають Конституції України», – заявив Президент України. За словами Ющенка, щодо питання ідеології закону, він пропонує повернутися до цього питання дещо пізніше, після завершення дискусії по першій частині проблеми.


Президент України заявив: «Перш за все, прийнятий закон системно порушує Конституцію України. Це – тупиковий шлях, це дорога в нікуди. Його схвалення ламає чіткі домовленості, досягнуті між Президентом, Прем’єр-міністром, Головою Верховної Ради і скріплені Універсалом національної єдності. Це – підрив політичної ситуації і політичної стабільності в Україні. І, найголовніше, йдеться про дестабілізацію державних органів влади».

За інформацією прес-служби президента, відповідного листа вже надіслано спікеру Олександру Морозу: «Президент України Віктор Ющенко відправив лист голові Верховної Ради України, у якому зазначено, що текст закону «Про Кабінет міністрів України», який надійшов на підпис глави держави, відрізняється від тексту закону, прийнятого парламентом 21 грудня 2006 року».

Ющенко також зазначає, що розходження текстів підтверджує прохання секретаріату Верховної Ради від 29 грудня замінити одну сторінку в законі, а також це підтверджено стенограмою засідання парламенту й порівняльною таблицею до тексту законопроекту.

У зв’язку з цим Віктор Ющенко наголосив, що він виконує своє конституційне право і свій конституційний обов’язки: «Поважаючи рішення парламенту, прийняте понад двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України, я пропоную парламенту змінити лише ті положення Закону, які не відповідають Конституції України».

За словами глави держави, щодо питання ідеології закону, він пропонує повернутися до цього питання дещо пізніше, після завершення дискусії по першій частині проблеми.

Президент запропонував Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України разом із Секретаріатом Президента України доопрацювати подані пропозиції і врахувати при кінцевому прийнятті Закону про Кабінет Міністрів України: «Я надіюся, вірю, що в інтересах держави Верховна Рада прийме пропозиції Президента України з цього питання».

Раніше спікер Мороз заявив, що спробує переконати Президента підписати закон «Про Кабмін», вето на який подолав парламент: “Я не хотів би запроваджувати традицію, чи створювати прецедент, коли Голова Верховної Ради підписує закон, який не хоче підписувати Президент. Якщо ж він цього не зробить, то за Конституцією я зобов’язаний підписати його. Я не хотів би, щоб ця традиція вводилася при мені”.

12 січня рада подолала вето Президента на закон про Кабмін, ухваливши його 367 голосами.

А напередодні (кількома днями раніше) Віктор Ющенко домовився з спікером Морозом і прем''єр-міністром Віктором Януковичем про те, що вони разом розроблять новий погоджений проект закону.

Матеріали до теми:

• Повторне вето. Президент знову ветуватиме Закон “Про Кабмін”. • Чи дозволить Конституційний Суд сам собі ревізувати політреформу? • «Це гра м’язами, а вона завжди може призвести до непередбачуваних наслідків», — професор Олексій Гарань стосовно закону «Про Кабінет Міністрів». • Президентське вето проти «антикризових» законів.
XS
SM
MD
LG