Доступність посилання

ТОП новини

У Криму відзначають День автономії.


Сімферополь, 19 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Завтра у Криму відзначатимуть День автономії. Проте, основні урочистості пройшли саме сьогодні. 20 січня 1991 року більшість мешканців Кримської області на референдумі висловилися за відновлення автономної республіки. Чи виправдалися їхні сподівання?

Урочистості збори з нагоди Дня АРК.
Герб Автономної Республіки Крим.
Гімн, а також герб і прапор – ці атрибути АРК всі останні опитування населення називають головними і єдиними досягненнями Кримської автономії. Сьогодні у Сімферополі з нагоди Дня АРК пройшли урочисті збори з обов’язковим ще одним важливим атрибутом автономної республіки – нагородженням відзнаками Верховної Ради Криму. Після цього – концерт. І це всі урочисті заходи з нагоди свята, яке формально припадає на суботу. Ні на сьогодні, ні на завтра жодна з політичних сил не запланувала ні мітингів, ні якихось інших акцій, таких численних іще торік. Я спробував з"ясувати, у чому причина такого млявого відзначення головного свята автономії. І розмовляв на цю тему із колегами-журналістами із різномовних мас-медіа – російських, українських і кримськотатарських.

“Це для мене не свято, а день розчарування... ”

Наталя Кривопустова, редактор газети “Крим.Ру” ніколи не приховувала своїх проросійських поглядів, а тепер не приховує розчарування: “Це для мене не свято, а день розчарування. Оскільки кримські політики не змогли не тільки розвинути, але й утримати автономію. А тому сьогодні не святкувати треба, а із жалем говорити: це у нас втрачено, це у нас метрополія забрала, цих ось повноважень позбавила”.

“Та відновлена автономія проіснувала лічені дні... ”

Микола Семена, кримський оглядач київської газети “День” каже, що насправді референдум 1991 року відновив Кримську АРСР зразка 1921 року, а нинішня автономія – це продукт подальших політичних процесів. “Та відновлена автономія проіснувала лічені дні і була перейменована обласною радою в незрозумілу Республіку Крим, а потім Києвом переформатована в Автономну Республіку Крим. Задум Кримської автономії у тому вигляді, в якому цього потребує українське суспільство, він ще не реалізований”. Микола Семена також вважає, що Кримська автономія потребує еволюційного реформування у кримськотатарську.

“Як і всі кримські татари... не голосував за цю автономію”

Із думкою Миколи Семена погоджується і редактор кримськотатарської газети “Голос Криму” Ельдар Сеїтбекиров: “Як і всі кримські татари, 1991 року я не пішов на референдум і не голосував за цю автономію. Для кримських татар автономна республіка – це відновлення своєрідної державності. Сьогоднішня автономія не передбачає такої можливості. Це не закріплено ні в Конституції, ні в інших нормативно-правових документах”.

Нагадаємо, що 20 січня 1991 року кримчани відповідали на запитання “Ви за відновлення Кримської АРСР як суб’єкта Союзу та учасника Союзного договору?”. Понад 93% тих, хто взяли участь у голосуванні, сказали “так” .Але частина населення, зокрема, кримські татари, цей референдум бойкотували.
XS
SM
MD
LG