Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Навіки разом.


Віола Бурда Київ, 22 січня 2007 року. Сімдесят дев’ять років — таку дату возз’єднання двох берегів святкує сьогодні Україна. Саме двадцять другого січня керівники Української Народної Республіки (Лівобережжя) і Західно-Української Народної Республіки (це Правобережжя) підписали документ — Акт злуки. Вважається, що відтоді Україна стала соборною, тобто цілісною. Втім, два роки тому, під час Помаранчевою революції, виявилося, що й досі соборність України — це більше державне свято, аніж реальність. І одне з питань, на якому радо спекулюють політики, — відокремлення областей або регіону. Чи є Україна соборною?

Все більше українців пишаються своєю національністю та країною, дослідили соціологи. Зокрема, за даними соціологічної служби "Українське демократичне коло", упродовж чотирьох років кількість патріотів збільшилася приблизно на 15%. На 10% менше людей ідентифікують себе з Радянським Союзом і все більше — з Україною. Такі дані підтверджує і Микола Михальченко, генеральний директор Всеукраїнської соціологічної служби....

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Однак фактично об’єднати Україну вдалося лише через двадцять років після проголошення злуки, це сталося під час правління Йосипа Сталіна у вересні тридцять дев’ятого. Враховуючи складну ситуацію, у якій тоді опинився Радянський Союз через пакт Молотова-Ріббентропа, цю дату в СРСР не святкували. Власне, сучасні українці шанують саме день злуки ЗУНР та УНР на Софіївській площі в Києві. На місці подій наш кореспондент Олексій Крапивко.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Президентська кампанія дві тисячі четвертого "аукнулась" Україні не лише з Росії. Хоча обидва кандидати майже кричали про необхідність "зшивати державу", польська громадськість почула у цих закликах протилежне. Чи принаймні, відчула: якщо є що зшивати, то напевно є і розрив. Кореспондентка Радіо Свобода у Варшаві Єва Поштар розповідає, чи сприймають поляки Україну як соборну державу.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Розколюють Україну тільки політики, підтверджує Микола Михальченко, генеральний директор Всеукраїнської соціологічної служби. Саме так відповіли більшість респондентів на питання соціологів. Кожен політик досягає мети завдяки електорату. Саме тому й орієнтується у своїх гаслах на потреби певного регіону. Що викликає неприйняття іншими областями. Однак проблема глибша, переконаний історик Сергій Кот. Україна буде єдиною, коли почне виховувати свідомих громадян....

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG