Доступність посилання

ТОП новини

Корупційний скандал у польському футболі. Що далі з футбольним чемпіонатом «Євро 2012»?


Єва Поштар Слухати: Варшава, 23 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Польський міністр спорту розпустив правління національної футбольної федерації (ПЗПН). Це результат корупційного скандалу, який минулої п’ятниці дійшов свого апогею. Міжнародні футбольні асоціації ФІФА та УЄФА не погоджуються з цим рішенням і погрожують виключенням польських футболістів із міжнародних змагань. Чи вплине цей скандал на українсько-польський проект футбольного чемпіонату «Євро 2012»?

Герб польської національної асоціації.
Досі у цій справі заарештовані близько 70-ти осіб: активістів, гравців та футбольних суддів. Минулого тижня під варту взяли ще й члена правління польської футбольної федерації ПЗПН. Він зізнався, що брав участь у змові, в результаті якої матчі польської ліги були куплені, тобто за допомогою грошей заздалегідь визначали їхні результати. Підкуплені футбольні судді та гравці впливали таким чином на місце команд у польській лізі.

Як відреагують футбольні федерації ФІФА та УЄФА?

Ці факти були краплею, що переповнила чашу терпіння польського міністра спорту Томаша Ліпєца. Міністр у адміністративному порядку розпустив правління польської національної футбольної федерації. На це місце він призначив комісара. Як на рішення польського міністра можуть відреагувати футбольні федерації ФІФА та УЄФА?

Міністр спорту Томаш Ліпєц заявив: «Я переконаний, а в цьому покладаюсь на досвід інших країн, які були в подібному становищі, що коли навіть дійде до виключення збірної чи окремих команд з європейської ліги, то це буде короткочасним».

Корупційний скандал не мав би зашкодити чемпіонату «Євро 2012»

Радіо Свобода запитало в міністерстві спорту, чи корупційний скандал у польському футболі не зашкодить проектові українсько-польського футбольного чемпіонату «Євро 2012». Адже невдовзі ФІФА ухвалюватиме рішення в цій справі? На це речниця міністерства Катажина Дорачинська відповіла: «Ні. Ця справа, на мою думку, не матиме впливу на спільні заходи з організації змагань «Євро 2012». У звичайному порядку міністерство продовжує дії, які стосуються інвестицій та реклами «Євро 2012».

Необхідно подолати кризу

Коментатори вважають, що без подолання кризи занепад польського футболу неминучий. У боротьбі з корупцією польський міністр спорту Томаш Ліпєц розраховує на підтримку міжнародних футбольних організацій.

Томаш Ліпєц: «У понеділок відправив пропозицію до ФІФА та УЄФА ознайомитись з матеріалами прокуратури. На мою думку, тоді вони по-іншому дивитимуться на цю справу».

У польському міністерстві спорту вважають, що попри кризу в національному футболі, актуальним залишається двомовне українсько-польське гасло, що промовляє з численних біґбордів на польських вулицях: «Ми всі фанати «Євро 2012».

Матеріали до теми:

• У новому рейтингу Міжнародної Федерації Футболу національна збірна України і надалі посідає 13 місце.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG