Доступність посилання

ТОП новини

Утилізацію боєприпасів під Новобогданівкою прискорять втричі.


Дімітрій Клименко Запоріжжя, 24 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Щодня неподалік 275 артилерійської бази військові здійснюють близько 20-ти вибухів на день, поки на єдиній спеціально обладнаній площадці. Нині у Новобогданівці лишилось близько 40 тисяч тонн боєприпасів, які необхідно швидко утилізувати. З існуючими темпами утилізація такої кількості зброї та снарядів може розтягнутися на довгі роки.

Підриватимуть снаряди під землею

Щоб прискорити процес, військові готують ще два майданчики для знищення боєприпасів. Про те, як це відбуватиметься, розповів заступник голови Запорізької облдержадміністрації Микола Фролов: “Зараз відпрацьована технологія, яка буде реалізовуватись упродовж цього року з приводу проведення підземних вибухів. Тобто снаряди у певній кількості, у певній конфігурації будуть присипатись землею. На глибині 2- 2,5 метри буде проводитись вибух, який не веде до розльоту осколків”.

Також запорізька влада планує вже у вересні біля Новобогданівки побудувати кілька міні-заводів зі знищення боєприпасів: великого калібру та стрілецької зброї.

Обласна влада не просить додаткових фінансів

В облдержадміністрації запевняють: 24 мільйони гривень, які виділив уряд, – це достатня сума для ліквідації наслідків від вибухів на артскладах. Виконувач обов’язків першого заступника голови Запорізької ОДА Олександр Бережний зазначає: “Думаю, це реальна сума, щоб вирішити соціальні питання, тому що люди втратили окрім коштів і чимало здоров’я. Тому ми ці кошти будемо направляти на ці потреби. І робота з приводу Новобогданівки буде проводитись під суворим контролем облдержадміністрації, облради та депутатів”.

Кожного літа, упродовж трьох років увага всієї країни була прикута до пожеж, що спричинили серію вибухів на артскладах у Новобогданівці. Як наслідок — кілька людей загинуло, також зруйновані будинки та автошляхи.

Минулого листопада мешканці селища неодноразово проводили акції протесту і вимагали негайного проведення ремонтних робіт, пошкоджених помешкань та доріг, у разі невиконання вимог новобогданівці погрожували перекрити залізничну гілку “Сімферополь—Київ”. Тепер окрім постраждалих осель влада обіцяє відновити й Будинок культури, дитячий садок, автошляхи.

Матеріали до теми:

• Новобогданівка: екскурсійний варіант.
XS
SM
MD
LG