Доступність посилання

ТОП новини

У Закарпатті знову загроза повені


Надія Петрів Ужгород, 25 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Закарпатській області знову загроза паводків. Другий день у регіоні не перестають лити дощі, в горах падає мокрий сніг. Управління з надзвичайних ситуацій навіть оголосило в області штормове попередження. Вчора надвечір окремі річки повиходили з берегів.

Працівники Міністерства з надзвичайних ситуацій у Закарпатті кажуть, що ситуація в регіоні зараз украй невтішна. Причина в тім, що річки вже піднялися на метр-два, а подекуди й до трьох метрів.

Керівник прес-служби цього відомства Федір Філіп говорить про суттєву небезпеку: «На річках Уж і Латориця в Закарпатті сформувався високий паводок із загальними амплітудами підвищення рівнів води від двох з половиною до трьох метрів».

У краї вже сталися підтоплення

Вчора по обіді одна з найбільших річок Закарпаття Уж вже підтопила близько п’яти вулиць у районному центрі Перечині, а ще село Зарічево в цьому ж районі та дорогу до нього. У цьому місці рівень води в річці піднявся на 3,5–4 метри. Вже є інформація, що в селі Зарічево підтоплений з десяток будинків. Крім того, паводкові води затопили водозабірну станцію в місті Перечині, і всі його мешканці залишилися без питної води.

В самому Ужгороді вже зранку спостерігалося підвищення води в річці до 2 метрів. Так само зранку Уж частково підтопив найбільший парк міста, це видно було з того, що річка несла дуже багато сухих та повалених дерев. Майже впритул вода підійшла до дитячої залізної дороги, яка проходить вздовж річки. Рятувальники кажуть і про початкове підтоплення вулиці Ужанської, а ще автодороги Ужгород-Оріховиця та території Ботанічного саду.

Рятувальники очікують виходу річок з берегів

На півтора-два метри піднялася найбільша й найповноводніша річка Закарпаття – Тиса. В основному загрожують її води зараз районному місту Тячів, а в селі Вилок вода навіть сягає триметрової позначки підвищення. Рятувальники очікують, що Тиса вийде з берегів і поблизу міста Хуста. Також виходять з берегів річки Латориця та Боржава. Але й це ще не все. Найгірше те, що поступово добігає паводкова хвиля з верхів’їв, тому про остаточне підвищення рівнів води ще говорити зарано.

Синоптики кажуть, що найближчими днями в Закарпатті вночі буде морозно, а вдень тепло. Однак дощі припиняться, тому можна очкувати певного поліпшення ситуації. А вже на завтра навіть прогнозують сніг та ожеледицю. До речі, й у найближчі три дні також прогнозується сніг. Може, зрештою і в Україну прийде справжня зима, що дуже потішило б любителів гірськолижного спорту.
XS
SM
MD
LG