Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 26 січня.


Віктор Недоступ Київ, 26 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня в Австралії висадилися перші колоністи, в Судані спалахнув джихад, на карті світу виникла нова держава – Республіка Індія, а Вацлав Гавел став президентом Чехії.

26 січня 1699 року У містечку Карловіци (Славонія, нині Хорватія) підписали мирний договір між членами Священної ліги (Австрія, Венеція, Польща, Росія) та Османською імперією. Тим самим була остаточно ліквідована загроза турецької експансії в Центральну Європу. За Карловіцьким миром Габсбурзька монархія стала однією з наймогутніших в Європі: Австрія отримала більшу частину Угорщини, Трансільванію, майже всю Славонію і Хорватію; до Польщі відійшла частина Правобережної України і Поділля, до Росії – Азов, Венеції – Морея на Пелопоннесі і фортеці в Далмації, якими вона володіла до війни.

1788 – На півдні Австралії висаджується англійська експедиція під командуванням капітана Артура Філіппа, котрий доставив сюди перших англійських поселенців – близько 750 каторжан і 300 військових та чиновників майбутньої колонії, яка отримує назву Сідней.

1875 – Джордж Грін зі штату Мічіган патентує електричну машинку для свердління, пломбування і полірування зубів.

1881 – У Судані повстання. Єгиптянин Мухаммед-Ахмед ібн Аллах проголошує себе махді – спадкоємцем пророка Мухаммеда і закликає мульман-суданців до священної війни на захист віри проти турецько-єгипетських властей. Кількість прихильників махді швидко зростає, а перші воєнні перемоги дають можливість заснувати у верхів''ях Нілу незалежну державу зі столицею в Омдурмані, котра існуватиме 17 років.

1950 – Набуває чинності індійська конституція, і на карті світу з’являється нова держава – Республіка Індія. Цього ж дня присягу приніс перший президент Індії Ражендра Прасад.

1962 – В аеропорту Неаполя у віці 65-и років помирає Чарльз "Лакі" Лучано, американський гангстер, бос нью-йоркської мафії. Смерть застає його в момент, коли він зустрічає продюсера фільму, щоб обговорити белетризований варіант історії свого життя.

А у 1993 Останній президент Чеської і Словацької Федеративної Республіки Вацлав Гавел став першим президентом Чеської Республіки. На підтримку Гавела висловилось 109 з 200 парламентарів. 2 лютого в залі Празького граду Гавел виголосив урочисту присягу.
XS
SM
MD
LG