Доступність посилання

ТОП новини

Американці не можуть переконати українців боротися із корупцією в енергетиці


Сергій Куделя Вашингтон, 26 січня 2007 року (RadioSvoboda.UA) – Українська влада не виявила зацікавлення у боротьбі з корупцією в енергетичному секторі – про це заявила директор-розпорядник Фонду «Виклики тисячоліття» Моніка Кладакіс під час круглого столу у Фонді Маршалла у Вашингтоні. Корпорація «Виклики тисячоліття» підписала минулого місяця порогову програму із українським урядом розміром до 45 мільйонів доларів. Упродовж наступних двох років ці гроші повинні бути спрямовані на боротьбу із корупцією в різних державних секторах. Однак деякі учасники круглого столу у Фонді Маршала поставили під сумнів готовність самих українців до здійснення антикорупційних реформ.

Порогова програма корпорації “Виклики тисячоліття”, яка фінансується американським урядом, надаватиме Україні гроші для викорінення корупції у судочинстві, освіті та урядових структурах. Вона також планує посилити контроль громадянського суспільства за діями української влади.

Під час презентації програми у Вашингтонському відділенні Фонду Маршалла, один із керівників корпорації Моніка Клакадіс спостерегла скептичною реакцією присутніх. Учасники зустрічі зокрема цікавилися чому антикорупційна програма для України не передбачає реформи енергетичного сектору держави.

Моніка Клакадіс пояснила це тим, що американські представники відвідували Україну минулого року і обговорювали “порогову програму”, то вони відчули, що українська сторона не бажає зачіпати питання енергетичного сектору: “А для вирішення такої проблема потрібна наявність політичної волі. Корупція в енергетичному секторі впливає на усе. І уряд повинен взяти не себе серйозні зобов’язання, щоб розв’язати проблему корупції в рамках порогової програми. Наша делегація відвідувала Київ і нагадувала про цю проблему. Ми казали, що потрібна прозорість і таємні угоди не сприятимуть нічиїй репутації. Однак українській бік не виявив особливого розуміння”.

Голова українсько-американської ділової ради Морган Вільямс запитав Моніку Клакадіс, чому керівництво програми переконане в успіхах антикорупційних реформ, які не вдавалося здійснити раніше. На це Клакадіс відповіла: “Ця програма була розроблена українським урядом і насамперед Президентом Ющенком. Він переміг на виборах на антикорупційній платформі”.

Однак така відповідь Моргана Вільямса не задовольнила. І він розпочав із Клакадіс справжню дискусію:

М.В.: “Ця програма була розроблена Партією регіонів?”

М.К.: “Президентом Ющенком”.

М.В.: “Але він вже не при владі!”

М.К.: “Це в їхніх інтересах, оскільки в результаті виконання програми вони зможуть отримати сотні мільйонів доларів від економічного зростання”.

М.В.: “Наш досвід свідчить, що їх не зацікавлять гроші. Для них головне самим здійснювати керівництво”.

М.К.: “Ми нікого не змушуємо. Ми зможемо використати ці мільйони доларів в інших державах, якщо українці не захочуть проводити реформи. І наша рада не ухвалить підписання ширшої угоди з ними, якщо вони не виконають умови порогової програми”.

Конфлікти всередині української влади змусили американців спочатку пересвідчитися, що і уряд, і президент будуть готові разом здійснювати передбачені програмою кроки. Тому, за словами Клакадіс, керувати антикорупційною програмою будуть як представники президентського Секретаріату, так і представники Кабінету Міністрів.

Якщо ж дії українців виявляться неефективними, то Моніка Клакадіс не виключає, що американський уряд призупинить фінансування “порогової програми” для України. Як це вже сталося у випадку Йемену.
XS
SM
MD
LG