Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокурор оскаржує заборону спікерові підписувати закон про Кабмін


Олександр Медведько просить апеляційну інстанцію скасувати рішення Мукачівського міськрайонного суду і закрити провадження у справі. Тим часом представник Вищої ради юстиції Олександр Задорожний заявив, що бачить готовність уряду та коаліції до компромісу при ухваленні закону про Кабмін.


За повідомленням прес-служби Генпрокуратури, Олександр Медведько надіслав у п’ятницю до Апеляційного суду Закарпаття скаргу на відповідне рішення Мукачівського міськрайонного суду.

Медведько вважає, що міськрайонний суд ухвалив рішення всупереч Конституції та законові про Конституційний Суд.

Генпрокурор просить апеляційну інстанцію скасувати рішення Мукачівського міськрайонного суду і закрити провадження у справі.

Тим часом представник Вищої ради юстиції Олександр Задорожний заявив, що бачить готовність уряду та коаліції до компромісу при ухваленні закону про Кабмін.

«Сам факт того, що цей закон не був надрукований (у п’ятницю), свідчить про те, що антикризова коаліція готова до компромісів. Думаю, будь-яке рішення, яке буде ухвалене, так чи інакше будуть тлумачити. А до того моменту, поки не скасоване рішення суду, воно є чинним», — заявив Задорожний.

Водночас представник Вищої ради юстиції сьогодні висловив думку про законність рішення суду, яке заборонило Голові Верховної Ради підписувати закон про Кабмін.

«Міськрайонний суд міста Мукачева, коли взяв до розгляду цю справу, діяв у межах повноважень, передбачених кодексом адміністративного судочинства. Я не можу давати оцінок правомірності чи неправомірності дій судді. Але я можу наголосити, що за законом, — а кодекс адміністративного судочинства в даному випадку той закон, який був застосований, — суддя мав право на сумнів», — вважає Задорожний.

Верховна Рада подолала вето Президента на закон про Кабмін 12 січня. Через тиждень Віктор Ющенко ще раз ветував цей закон, пояснивши, що поданий на підпис документ відрізняється від тексту, який ухвалив парламент.

Олександр Мороз заявляв, що в разі непідписання Президентом закону про Кабмін він самостійно підпише цей документ.

Однак пізніше Мукачівський місьрайонний суд на Закарпатті заборонив Голові Верховної Ради підписувати цей закон.

У п’ятницю Олександр Мороз заявив, що всі процедури з оприлюднення закону про Кабмін необхідно завершити до кінця дня.

Напередодні в інтерв’ю Радіо Свобода Мороз знову сказав, що ще наприкінці грудня підписав закон, а відтак немає необхідності підписувати його знову, а залишається тільки оприлюднити з тим підписом.

Матеріали до теми:

• Доповідач ПАРЄ по Україні пропонує українським керівникам припинити битву за Конституцію. • Компроміс чи оприлюднення Закону “Про Кабмін”? • Володимир Шаповал: Президенту пропонують порушити Конституцію. • У становищі навколо Закону «Про Кабінет Міністрів України» винна «нелегітимна» конституційна реформа — суддя Федерального апеляційного суду США Богдан Футей. • Полеміка навколо Закону «Про Кабмін триває». • Мукачівський суд попередив Мороза. • Економічні ризики президентсько-прем’єрських змагань. • Президент вдруге наклав вето на Закон України Про Кабінет Міністрів. Що це означатиме для українського суспільства?
XS
SM
MD
LG