Доступність посилання

ТОП новини

75 копійок за поїздку у запорізькому трамваї та тролейбусі.


Дімітрій Клименко Запоріжжя, 26 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Вартість проїзду в запорізьких тролейбусах і трамваях з лютого збільшиться. Поки оголошена сума у 75 копійок замість нинішніх 50.


Але навіть таке подорожчання всіх витрат не окупить, заявляє начальник управління транспорту та зв’язку запорізької міської ради Леонід Костюченко: «Тариф у 75 копійок дозволить нам додатково отримати 5 мільйонів гривень. Ці гроші спрямують на поповнення рухомого складу, ремонт рейкового господарства, а це 22 кілометри. Тому це необхідно зробити».

Востаннє тарифи на проїзд у міському електротранспорті Запорізький виконком затверджував іще 6 років тому, у грудні 2000 року. З тих пір у кілька разів виросла мінімальна заробітна плата, подорожчали запчастини і електроенергія.

Нині собівартість провозу в трамваї одного пасажира дорівнює приблизно 88 копійкам, запевняють представники «Запоріжелектротрансу». Також вони зазначили, що більша частина одержаних за проїзд грошей іде на оплату електрики та на зарплату працівникам підприємства. Із серпня транспортні установи будуть сплачувати за електроенергію не як населення, а як представники промисловості.

А може, одразу до 1 гривні?

На нараді, що відбулась із цього питання у Запорізького міського голови Євгена Карташова, пролунала пропозиція збільшити ціну проїзду в тролейбусах і трамваях відразу до 1 гривні. Учасники робочої наради нагадали, що пільговики — а це 240 тисяч запоріжців, — як і раніше, будуть їздити безкоштовно.

Мешканці Запоріжжя в своїй більшості таким підвищенням тарифів на проїзд у електротранспорті не задоволені.

Ганна Федотенко: «Звичайно, я проти підвищення! З іншого боку, якщо б люди отримували нормальну зарплату, тоді, будь ласка, хай гривня, і півтори».

Ірина Грубова: «Я, як студентка, хотіла спитати: звідки у мене такі гроші? Я вважаю, що то завелика плата за проїзд у електротранспорті».

Федір Прокопенко: «Ті, хто їздив, той і далі буде їздити! А тим, у кого більші можливості, все одно».

Трамваї і тролейбуси — не конкуренти маршруток

Обурені знайшлись і серед членів запорізького виконкому. Олег Єлець каже: якщо відбудеться підвищення цін на проїзд в електротранспорті, це завдасть шкоди міським трамваям і тролейбусам, які навряд чи зможуть витримати конкуренцію з боку маршруток: «Той план, який нам пропонують сьогодні, висвітлений односторонньо. Ніхто не каже, скільки зараз перевозить електротранспорт і скількох пасажирів ми вже загубили. При цьому ми бачимо, як десятки маршруток, більшість із яких нелегальні, перевозять наших пасажирів. Через це ми втрачаємо кошти».

Натомість секретар міської Ради Юрій Каптюх зауважив, що в багатьох містах України ціна квитка в електротранспорті вже сьогодні вища, ніж у Запоріжжі: «Все, що відбулось за кілька минулих років, торкнулось електротранспорту. Тому назріла така необхідність. У порівнянні з іншими містами ми далеко не на першому місці за тарифами на електротранспорт. Я б хотів сказати, що він у нас один із найдешевших».

На гроші, отримані від збільшення тарифів на проїзд, «Запоріжелектротранс» планує розрахуватись із боргами за електроенергію та закупити не менше 10 нових тролейбусів упродовж 2007 року.
XS
SM
MD
LG