Доступність посилання

ТОП новини

Президент України: «Подвиг Героїв Крут є взірцем патріотизму»


На цьому Віктор Ющенко наголосив у звернені до співвітчизників з нагоди Дня пам’яті Героїв Крут. 89 років тому – 1918-го поблизу залізничної станції Крути українські вояки вступили в бій із Червоною армією під командуванням Муравйова, що йшла на Київ. Крути обороняли юнкери Юнацької військової школи та козаки під командуванням сотника Аверкія Гончаренка.

Відзначення річниці Крутів у Києві. Покладання квітів на Аскольдовій Могил. 29 січня 2007 р.
На цьому Віктор Ющенко наголосив у своєму звернені до співвітчизників з нагоди Дня пам’яті Героїв Крут.

Сьогодні в Україні вшановують пам’ять загиблих у бою під Крутами, які «рішуче відстоювали право Українського народу жити у власній державі».

«89 років тому молоді захисники щойно посталої Української Народної Республіки власною кров''ю вписали нову героїчну сторінку в історію українських визвольних змагань», – йдеться у зверненні Президента.

Віктор Ющенко наголошує, що трагедія Крут «має бути пересторогою нам, нинішнім і майбутнім провідникам української нації, навчити мудрості, консолідованості та виваженості у рішеннях та діях».

89 років тому – 1918-го поблизу залізничної станції Крути українські вояки вступили в бій із Червоною армією під командуванням Муравйова, що йшла на Київ.

Крути обороняли юнкери Юнацької військової школи та козаки під командуванням сотника Аверкія Гончаренка. В
Меморіал під Крутами (архів).
ніч на 27-е січня Муравйов висунув свої вимоги: “Підготуватися до зустрічі переможної Червоної армії, приготувати обід. Незрілість юнкерів вибачаю, а офіцерів усе одно розстріляю”.

Вранці 29 січня на підступах до Крутів з’явилося шеститисячне військо, яке складали російські солдати, балтійські матроси і червоногвардійці з Москви та Брянська. Захисників станції налічувалося до 520 вояків.

Матеріали до теми:

• Прояв найбільшого патріотизму – Бій під Крутами.
XS
SM
MD
LG