Доступність посилання

ТОП новини

Коли в Україні з’являться автошляхи європейського рівня?


Сергій Собуцький Слухати: Київ, 29 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Упродовж 5 років Україні під силу збудувати сучасну європейську автошляхову інфраструктуру, вважають в Міністерстві транспорту. Натомість багато експертів не впевнені у такому швидкому розвиткові подій. За їхніми словами, спочатку потрібно ухвалити закон про викуп земель у державну власність і модернізувати закон «Про концесію».

У Міністерстві транспорту переконані, що автобани в Україні повинні будуватися на концесійній основі. Тобто, має бути створений консорціум — об’єднання банківського і промислового капіталу, до складу якого входитимуть європейські та українські компанії. Консорціум будує та експлуатує автобани упродовж 20-25 років, після чого вони переходять у власність держави.

За таких умов, твердять у Мінтрансі, при будівництві автобанів відразу закладатиметься європейська система якості та стандартів безпеки.

Експерти: починати з законів

Натомість багато експертів радять спочатку ухвалити закон про викуп земель у державну власність і модернізувати закон «Про концесію», який би ґарантував права учасників консорціумів із будівництва автобанів.

Допоки держава не братиме на себе частину ризиків у цих проектах, потенційні інвестори боятимуться вкладати великі гроші в Україну, сказала в інтерв’ю Радіо Свобода економіст Наталя Сисенко: «Такі шляхи можуть з’явитися в обмеженій кількості і саме по маршрутах міжнародних транспортних коридорів. Якщо Україні вдасться ухвалити відповідні закони, то, я думаю, за 5 років певні ділянки високоякісних доріг уже з’являться. І саме через концесії».

Українським автомагістралям зашкодила туркменська опозиція

Тим часом експерти не беруться прогнозувати, коли в Україні будуть ухвалені всі необхідні закони для залучення великих інвестицій у будівництво автошляхів міжнародного зразка. За їхніми словами, поступ у цьому питанні можливий, коли буде вирішено, чи завдав шкоди державі чинний міністр транспорту Микола Рудьковський.

Ідеться про справу з запрошенням в Україну представників туркменської опозиції. Зараз із цього питання проводять службове розслідування.

Наталя Сисенко: «Це питання наразі відкладене. Закон, його просування, підготовка цих поправок теж будуть затримані. Саме, я думаю, допоки ситуація з керівництвом Міністерства транспорту не проясниться. Ці неекономічні події в Україні гальмують процес».

Будівництво автобанів на концесійній основі — широка європейська практика. Зараз за такою системою працюють автобани в Італії, Франції, Португалії, а також у Китаї.Будівництво доріг на концесійній основі починається в Угорщині.

Серед запланованих українських автобанів: Київ — Одеса, Київ — Сімферополь, Київ — Вінниця — Львів та Дніпропетровськ — Донецьк — Луганськ.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG