Доступність посилання

ТОП новини

Сніг і мороз — чергова катастрофа?


Володимир Притула Симферополь, 29 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — У неділю, як і попереджали синоптики, в Криму різко похолоднішало — температура знизилася з плюс п’ятнадцяти до мінус п’яти, а вночі — до мінус десяти градусів за Цельсієм. І хоча в Криму бувало і холодніше, але непогода знову ледь не паралізувала ділове життя півострова.

У понеділок зранку тисячі сімферопольців не потрапили вчасно на робочі місця. Рясний снігопад і легенький морозець на кілька годин зробили непроїзними дороги у Сімферополі.

Зранку на маршрути вийшла лише третина тролейбусів і половина громадського автотранспорту. Зрештою,у першій половині дня ситуація нормалізувалася, але по обіді знову пішов сніг і знову транспорт забуксував. «Міська влада дороги зовсім не чистить», — скаржаться симферопольці.

За містом негода теж зробила свою справу – різко зросла кількість автопригод, а на Ангарському та Грушевському перевалах, перекритих через снігопад для автомобілів без ланцюгів на колесах, періодично спостерігалися затори, хоча там активно працює розчищувальна техніка МНС. Тролейбусне сполучення Сімферополя з Алуштою та Ялтою теж переривалося, хоча і не надовго.

Мороз збільшив кількість пожеж

Окрім зростання кількості автопригод, у ці дні більше стало і пожеж. З початком справжніх холодів у неділю їхня кількість зросла утричі — люди гріються і через свою необережність потерпають.

Від холодів можуть потерпіти і фруктові дерева, каже вчений-агроном Петро Вольвач: «Самі по собі ці морози за нормальних умов не зашкодили б. Але було дуже тепло, то всі фази розвитку бруньок пройшли, і зниження температури може зашкодити кісточковим культурам, яблуні, груші і сливі. Якщо будуть дуже низькі температури, то може бути підмерзання квіткових бруньок, і це негативно позначиться на урожаї садових культур».

А буде ще холодніше

Тим часом синоптики прогнозують подальше зниження температур у Криму. Головне управління Міністерства з питань надзвичайних ситуацій залишило чинним на найближчу добу штормове попередження.

За інформацією Центру громадських зв’язків, сьогодні-завтра на півострові очікуються складні погодні умови: посилення північного вітру, зниження температури до мінус 12—15 градусів, хуртовини, налипання мокрого снігу, ожеледь.

Державтоінспекція знову закликала кримчан без великої необхідності не користуватися власними автомобілями.

Гідрометцентр обіцяє морози, вітер, сніг

Скільки ще бути зимі в Україні? І чим загрожують сніги та морози?

Прогноз від начальника Українського Гідрометцентру Миколи Кульбіди для Радіо Свобода: «Досить активний циклонічний вихор буде визначати погоду ще і завтра у східних та частині центральних областей. Він принесе інтенсивні снігопади, хуртовини і посилення швидкості вітру. Серед небезпечних явищ , по-перше, сильний сніг, який перешкоджатиме транспортові, посилення вітру до 15—20 метрів за секунду, на дорогах досить сильна ожеледиця. Інших небезпечних явищ ми не очікуємо. Сильні снігопади і заметіль, звичайно, будуть і в Криму, будуть уже найближчої ночі, але за півдоби вони припиняться. Після проходження циклону ми чекаємо протягом 30-го — 31-го у більшості областей зниження температури повітря вночі до 10—15, крім півдня, до 20 градусів морозу, денна температура від 6 до 11 градусів морозу».
XS
SM
MD
LG