Доступність посилання

ТОП новини

Негода та стихійні лиха: наскільки готові попередити, застерегти і врятувати українців служби, від яких це залежить?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження, відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Гості Свободи: директор департаменту сил цивільного захисту генерал-лейтенант Григорій Марченко, екс-
Ведуча: Юлія Жмакіна
міністр екології та природних ресурсів Іван Заєць.


(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Юлія Жмакіна: Минулого року в Україні від холоду замерзла 801 людина. Такі дані дає один з європейських центрів досліджень.

Даних від початку цього року поки що немає. Але і холоди лише находять в Україну.

Втім, на відміну від хаосу між гілками влади в Україні, яке є явищем, так би мовити, рукотворним, стихія не залежить від волі можновладців, і на кавовій гущі вони гадати права не мають.

Пане Марченко, чи готові на 100% рятувальники до такого повороту подій після теплого початку зими? Григорій Марченко: Рятувальники, безумовно, готові на реагування на надзвичайні ситуації. Для цього відповідно приведені у готовність усі сили — і не тільки МНС, а й інших міністерств та відомств.

У нас є такий розрахунок сили засобів. Він включає 104 600 осіб, тільки спеціальної техніки 14 тисяч і 11 тисяч інженерної техніки.

- І вони готові в один час зірватися і рятувати велику кількість, наприклад, людей?

Григорій Марченко: Безумовно.

Іван Заєць: Давайте ми цю тему розділимо на кілька складових.

Якщо говорити про психологічну готовність, якщо хочете, про якісь навички управління, то я мушу сказати, що та система, яка раніше відпрацьовувалася, зокрема і паном Марченком, і Дурдинцем, вона дійсно робила все, що могла зробити.

Але якщо говорити про технічний потенціал, якщо говорити про ширші організаційні такі структури, то ясно, що вона не готова.

Але є ще один момент, про який ми не хочемо говорити і забуваємо про нього.

От можемо зараз запитати пана Григорія: яка їхня роль сьогодні у попередженні таких надзвичайних ситуацій...? Наприклад, візьмемо Київ. Хаотична забудова міста Києва. От я живу на Панаса Мирного. Забудували повністю регіон, один в’їзд під гору, немає жодного виїзду. Якщо, не дай Боже, буде якась ситуація чи пожежа, чи навіть хтось захворіє, то ні одна машина сьогодні не зможе прийти на допомогу. Мовчить міністерство, мовчить Кабмін.

Тепер друге питання. Це забудова, наприклад, заплави річки Дніпро. Адже кожен знає, що зараз замиваються чотириметровим шаром піску вся долина і будуються будинки. При будь-якій повені це все полетить! Ніхто не стримає!

- Тобто, виходить, що люди ще навіть самі створюють надзвичайні...

Іван Заєць: Так. І між іншим в Закарпатті люди так само тоді будували.

От оце питання сьогодні ні Кабмін, ні міністерство, ні прокуротура в упор не хочуть бачити! І це моє найбільше до них застереження.

Григорій Марченко: Я почну з другої частини.

Навіть повінь у Закарпатті, то там звинувачують ліси, там що... Це також частково є, але це не принципово. Принципово – це забудова цих всіх заплав річок безпосередньо...

Я знаю, що Іван Олександрович тоді постійно відстоював це питання...

- Тобто, є така проблема?

Григорій Марченко: Така є проблема. Але, на жаль...

- А реагування?

Григорій Марченко: Але, на жаль, ні тоді, коли Іван Олександрович був міністром, ні сьогодні МНС на це майже не впливає. Як і Міністерство охорони навколишнього природного середовища, тоді по-іншому називалося...

- А хто?

Григорій Марченко: От будується будинок, то там комісія приймає, щоб у цьому будинку безпека була, щоб там пожежні драбини були, щоб там захист, гідранти і таке інше.

Іван Заєць: Ми виходимо на проблему, де МНС має тут тверде слово, а з іншого боку, ми виходимо на проблему національної безпеки. І це питання повинна розглянути РНБО. Про що я говорю — це забудова міст і це забудова долин річок. Інакше ми будемо завтра мати... Ви можете собі уявити, що зараз робиться вниз від Києва: поглиблюється русло, підпір води робиться, а завтра може бути така біда, що навіть і не снилося!

- Чи правда, що під стихійні лиха досить легко маніпулювати бюджетними коштами?

Зокрема, сьогодні пан Шуфрич заявив, що будуть перевіряти дані КРУ про фінансові зловживання.


Григорій Марченко: Але це зовсім мова не йде про кошти, які виділяються на надзвичайні ситуації...

Іван Заєць: Хай пан Шуфрич почне це перевіряти з 2003 року, тоді ми одержимо дуже цікаві дані.

А якщо говорити про рятування конкретної особи, то, знову ж таки, не варто говорити тільки про того, хто заблудився у лісі чи в горах, а й про тих людей, які сьогодні справді падають у місті, травмуються, тому що не посипають...

- Так, і замерзають від холоду.

Іван Заєць: Так. Тому хай відповідає ця влада теперішня: антикризова коаліція, Партія регіонів, соціал-демократи в Криму сьогодні правлять, то хай відповідають за результати своєї діяльності.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG