Доступність посилання

ТОП новини

Перебування Віктора Януковича у Львові скоротили до 6 годин.


Галина Терещук Слухати: Львів, 30 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 30 січня Львів відвідав Прем’єр-міністр України Віктор Янукович. Вперше за останні 2 роки глава уряду прибув у західний регіон, де на президентських виборах масово голосували проти його кандидатури на посаду Президента і найменше голосів віддали на виборах у парламент за партію «Регіони». Як вітали Віктора Януковича у Львові — репортаж з міста Лева.

Львів -- Зустріч прем’єра.
«І Схід, і Захід для мене цілком рівні регіони», – освідчився галичанам Прем''єр-міністр Віктор Янукович. Однак він порадив львів''янам знайти кожному своє місце у житті при нинішніх політичних умовах. А ще зауважив: „Завжди красота перемагає” — пригадавши, що слова належать Достоєвському. Хтось із супроводу поправив главу уряду і той уточнив: „Краса врятує світ” — але вже назвав Чехова.

Список львівських інтелігентів складала команда Януковича

Загалом візит Прем''єр-міністра до Львова готувався під сімома замками. Ще зранку вносились корективи і стало відомо, що Прем’єр перебуватиме у місті за скороченою програмою: огляне давно забутий завод Лорта, зустрінеться з представниками львівської інтелігенції у палаці Потоцьких. До обіду усі установи на вулиці Коперника, де розташований палац, були примусово зачинені. Така вимога охорони. Список 30 львівських інтелігентів складали члени команди Віктора Януковича, до слова, колишні львів’яни. Кілька осіб таки проігнорували зустріч, але більшість прийшла просити більші пенсії, зарплати, а ще грошей на ремонти культурних споруд .

Зокрема, були митці: Мирослав Скорик, Федір Стригун, Юрій Ланюк, Микола Петренко — тобто митці радянського минулого, які жили за кошти держави. А ще у числі митців-інтелігентів були колишні правоохоронці і податківці, звільнені після Помаранчевої революції за зловживання службовим становищем.

Відомий у світі поет, політв’язень сибірських таборів Ігор Калинець до списку не потрапив. Каже — на щастя, бо ніколи б не склав товариства тим, хто був у палаці. Пан Калинець зауважив: «На думку тієї влади, я не є інтелігент, і це чудово. (Вулиця) Коперника була порожня, там нічого не працювало. Такого ще не бачив. Мені прикро, що львівські митці пішли на зустріч».

Львів’яни вимагали припинити русифікацію України

Пан Калинець був у числі ще близько 300 львів’ян, які під стінами облради зустріли Прем’єра вигуками: «Ганьба!»

Я поцікавилася в учасників пікету, чого вони вимагають від глави уряду?

– «Ми вимагаємо, щоб наш шпиталь відновлювального лікування діяв». – «Свобода» вимагає дешевшого обіцяного газу, захистити українців і мову».

Янукович: «Я хотів би, щоб питання економіки ми не політизували»

На запитання Радіо Свобода, чому уряд Януковича, заявляючи про рівні можливості усіх областей, на 30% збільшив на січень податки для Львівщини, водночас для Донеччини зменшив на 10%, Прем’єр-міністр відповів: «Я хотів би, щоб питання економіки ми не політизували. Права підприємств чи громадян будь-якого регіону не мають порушуватись».

Однак львів''яни вважають, що нинішній уряд упереджено ставиться до Львівщини і фінансово виснажує область. Подейкують, що візит Віктора Януковича у Львів є передумовою кадрових змін у податковій та обласній адміністраціях.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG