Доступність посилання

ТОП новини

День в історії — 1 лютого


Віктор Недоступ Київ, 1 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Цього на острові в Тихому океані врятували людину — прообраз Робінзона Крузо, в Південно-Африканській республіці почався процес демонтажу апартеїду, а у США зазнав аварії космічний корабель.

1 лютого 1709 року — команда англійського корабля під керуванням капітана Томаса Дувра знайшла на острові Хуан Фернандес у Тихому океані моряка Александра Селкірка, який після сварки з капітаном судна, на якому він плавав, був висаджений на безлюдному острові і провів на ньому майже чотири з половиною роки. Історія життя і порятунку Селкірка лягла в основу книги Даніеля Дефо «Робінзон Крузо».

1908 — У Лісабоні повстання проти диктаторського режиму прем’єра Жуау Франку. Революціонери вбивають короля Португалії Карлуша I та його сина Луїша-Філіпі, котрі проїжджали містом на кареті. Спадкоємцем трону стає другий син Карлуша — Мануель. Однак у жовтні 1910 року революційні події змусять Мануеля II та його сім’ю виїхати до Англії, а першим президентом тимчасової влади нової демократичної Республіки Португалія стає письменник Тіофілу Брага.

1946 — Норвежець Трюгве Лі стає першим Генеральним секретарем ООН.

1980 — 39 осіб гине під час штурму урядовими військами іспанського посольства в Гватемалі. Його захопила група індіанців, що протестували проти національної дискримінації. Живими залишаються лише посол та індіанський вождь, якого згодом уб’ють.

1987 — Террі Вільямз із Каліфорнії отримує найбільший на той час виграш для слот-машин: чотири щасливі сімки приносять йому 4 мільйони 900 тисяч доларів.

1991 — Президент Південно-Африканської Республіки Фредерік Вілем де Клерк оголошує у парламенті, що упродовж найближчих п’яти місяців у країні скасують основні закони апартеїду, запровадженого в ПАР у 1948 році. Це викликає протести і консервативних шарів білого населення, що боялися утисків білої меншості, і африканців, які вимагали негайно надати виборчі права чорношкірому населенню і скликати Установчі збори. За 40 років апартеїду в ПАР ухвалили понад 300 законів, що конкретизували принципи його застосування.

А у 2003-му за 16 хвилин до посадки зазнав катастрофи космічний корабель багаторазового використання «Колумбія». Як вважають фахівці, катастрофа сталася через неправильний вхід шаттла в атмосферу.
XS
SM
MD
LG