Доступність посилання

ТОП новини

Чергова футбольна революція в Європі може залишити Україну без популярних клубних турнірів континенту


Геннадій Мороз Київ, 1 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Нова футбольна революція в Європі може залишити Україну без популярних клубних турнірів континенту. Минулого тижня Європейський парламент розпочав розгляд законопроекту, який у разі його ухвалення може спричинити серйозні зміни в клубному футболі Старого континенту.

Від часу останньої футбольної революції в Європі минуло вже понад 10 років. Наприкінці 1995 року судова перемога маловідомого бельгійського гравця Жана-Марка Босмана спричинила докорінні зміни в трансферній системі, кінцевим результатом яких стала остаточна диференціація європейського футболу на багатих і бідних.

Між тим, Європарламент уже розпочав розгляд нового законопроекту, у порівнянні з яким сумнозвісна «справа Босмана» виглядає не більше ніж дитяча забавка. Автором ініціативи є далекий від футболу ліберал-демократ із Нідерландів Тойн Мандерс, який у парламенті Європи відповідає за внутрішній ринок і захист прав споживачів.

Цілком дорівняти футбол до бізнесу

Головна ідея Мандерса — привести суто футбольні закони у відповідність із законодавством ЄС. А головне — започаткувати ефективний контроль за фінансами клубів.

У найближчій перспективі це означатиме, що переміщення і комерційна діяльність корпорацій, до яких будуть прирівняні футбольні клуби, всередині співтовариства буде нічим не обмежена. А відтак у багатих європейських клубів на шляху до створення елітних Суперліг уже не залишиться жодного стримувального чинника, яким донині не без успіху були ФІФА і УЄФА.

Що залишиться від футболу?

У недалекій перспективі ухвала законопроекту поставить під сумнів проведення національних чемпіонатів, Чемпіонатів Європи, а також існування інституту збірних команд. Голландський європарламентар Тойн Мандерс висловив переконання у тому, що не за горами створення нової футбольної структури з поки що умовною назвою «ЄС-Ліга».

Для футбольних клубів України, яка не входить у Євросоюз, місця в подібних Супер-лігах не передбачені. На відміну від тієї ж таки Ліги чемпіонів УЄФА, звичними учасниками якої виступають донецький «Шахтар» і київське «Динамо».

Голосування з приводу футбольного законопроекту у Європарламенті заплановані на березень. На спротив цій пропозиції очікують від УЄФА на чолі з новообраним президентом Мішелем Платіні, відомим своїми прямо протилежними поглядами на розвиток європейського футболу.
XS
SM
MD
LG