Доступність посилання

ТОП новини

Становище зі свободою слова в Україні минулого року погіршилося порівняно з досягненнями після Помаранчевої революції


Про це мовиться у звіті міжнародної журналістської організації «Репортери без кордонів», який оприлюднили в четвер у Парижі.

Про це мовиться у звіті міжнародної журналістської організації «Репортери без кордонів», який оприлюднили в четвер у Парижі. Правозахисники пояснюють це тим, що в Україні почастішали напади на журналістів, а справу вбивства Георгія Гонгадзе досі не доведено до кінця.

Керівник європейського відділу «Репортерів без кордонів» Ельза Відал в інтерв’ю Радіо Свобода зазначила: «Хоча було багато декларацій, що справа Гонгадзе є справою національної гідності, виглядає так, ніби неможливо, щоб перед правосуддям постали всі, хто наказав здійснити вбивство. Також лунають заклики покарати Генерального прокурора Олександра Медведька за те, що він намагається сповільнити слідство і вплинути на його результат. Це жахливо, бо відколи Георгій Гонгадзе помер він став символом опору владі, але навіть після зміни влади в Україні є реальний опір знайти вбивць і це кидає тінь на державу».

За оцінкою організації «Репортери без кордонів», в Україні є «істотні проблеми» зі свободою преси.

У своєму щорічному звіті правозахисники згадують, зокрема, підпал будинку Лілії Буджурової в Симферополі, побиття Володимира Кацмана в Києві, переслідування Маргарити Закори в Дніпродзержинську і засудження Володимира Лутієва в Євпаторії.

Буджурова, редактор тижневика «Первая кримская», оприлюднила перелік пов’язаних із злочинністю кандидатів на виборах до кримського законодавчого органу в березні 2006 року. Кацман — редактор газети «Столічние новості»; її редакція і особисто журналіст Сергій Ковтуненко, що займався журналістськими розслідуваннями, отримували погрози. Закора, редактор тижневика «Дзержинєц», вела кампанію проти корупції серед місцевих чиновників. Лутієв, редактор тижневика «Євпаторійская нєдєля», потрапив до в’язниці за звинуваченням у корупції, а був звинувачений і в спробі вбивства після критики одного кримського депутата за виборчі шахрайства й корупцію.

У світі ж минулого року загинуло більше журналістів, ніж за попередні 10 років — 81 журналіст загинув, виконуючи свої професійні обов’язки. 65 із них загинули в Іраку, повідомляють «Репортери без кордонів».

Того ж року помічається і висока кількість арештів та ув’язнень журналістів.

«Репортери без кордонів» також стурбовані рівнем свободи засобів інформації у світі і звертають увагу на випадки самоцензури в демократичних країнах.
XS
SM
MD
LG