Доступність посилання

ТОП новини

Зелені у Європарламенті вимагають від Європи більших зусиль для подолання наслідків Чорнобиля.


Наталія Вікуліна Слухати: Брюссель, 1 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Фракція зелених у Європарламенті разом з італійською Зеленою партією «Легамб’єнте» вимагає від урядів і організацій Європи більшої підтримки потерпілим від катастрофи у Чорнобилі і більших зусиль для ліквідації наслідків аварії. Про це заявили лідери фракції і партії. Найближчим часом представники зелених у Європарламенті говоритимуть на цю тему з Єврокомісією.


Італійська зелена партія і фракція зелених у Європарламенті висловили гнів з приводу того, що уряди і організації країн Євросоюзу роблять недостатньо для покращення ситуації в Чорнобилі.

Представник італійської партії «Легамб’єнте» Мауріціо Джуббіотті зазначає: «Ми хочемо наголосити – міжнародні організації у Європі повинні взяти на себе головну відповідальність за ситуацію в Чорнобилі і робити більше для її покращення».

Зелені не вірять даним ООН

Зелені не погоджуються з дослідженням ООН, згідно з яким чорнобильська ситуація виглядає не такою вже серйозною, і посилаються на інші дані, які свідчать про складність проблем Чорнобиля.

Голова фракції зелених у Європарламенті Моніка Фрассоні наголошує: «Ми хочемо повторити, що нові дані і нові свідчення говорять про те, що ситуація в Чорнобилі не вирішена. А це є відповідальність Євросоюзу. Водночас коли Єврокомісія говорить, що витратила там 600 мільйонів євро, ми хочемо бачити, де і як були витрачені ці гроші і наскільки це було ефективно. Тому що, чесно кажучи, ми не бачимо жодних результатів».

За словами Моніки Фрассоні, недавні пропозиції Єврокомісії щодо розвитку енергетики є достатньо двозначними – Брюссель, мовляв, замовчує, яку небезпеку несе енергія атома.

«Не слід забувати про Чорнобиль...»

Моніка Фрассоні впевнена, що Єврокомісія недооцінює питання безпеки стосовно ядерної енергетики: «Не слід забувати про Чорнобиль – ось чому ми, зелені, підтримуємо цю ініціативу. Не тільки тому, що ми пам''ятаємо про події у Чорнобилі, ця тема актуальна й нині – дослідження показують про людський вимір і екологічний вимір Чорнобиля, обидві ці проблеми досі не вирішені».

Окрім дискусії на цю тему з Єврокомісією найближчим часом, зелені і надалі працюють над великим проектом з кліматичних змін та ядерної безпеки. Моніка Фрассоні також нагадала, що відправляти чорнобильських дітей на лікування до інших країн недостатньо, слід робити набагато більше.

Все про Чорнобильську катастрофу
на сайті Радіо Свобода:


НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG