Доступність посилання

ТОП новини

Антикризовики знову взялися за Конституційний Суд.


Тетяна Ярмощук Слухати: Київ, 1 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Антикризова коаліція хоче заборонити Конституційному Суду визначати, наскільки конституційними є положення самого Основного Закону. Відповідний проект закону у парламенті зареєстрували соціаліст Іван Бокий, комуніст Георгій Пономаренко та регіонали Юрій Мірошниченко і Михайло Чечетов.


Якщо зареєстрований законопроект стане законом, Конституційний Суд не матиме права тлумачити питання щодо конституційності положень Основного Закону та законів про внесення змін до нього, які набрали чинності. А також Конституційний Суд не зможе розглядати питання щодо законності актів органів державної влади, органів влади Криму та органів місцевого самоврядування. Законопроект також обмежує термін, упродовж якого Президент може оскаржити постанову Кабінету Міністрів.

Один із авторів законопроекту, соціаліст Іван Бокий в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: “Треба упорядкувати систему тлумачення закону. Тому що виходить так: Верховна Рада ухвалює закон, але вона позбавлена права тлумачити його. Це дивно, вищий законодавчий орган у цій ситуації просто дитину народив, а виховує цю дитину вже хтось інший. Потрібно, щоб у Верховної Ради було право не тільки ухвалювати закони, а все-таки і давати певні роз’яснення по них”.

Все залежатиме від БЮТ?

А представники “Нашої України” називають цей законопроект продовженням правового свавілля. На думку Юрія Ключковського, Верховна Рада може ухвалити цей законопроект, однак чи набере він чинності, залежатиме від Блоку Юлії Тимошенко.

Юрій Ключковський: “Відразу видно, що законопроект не конституційний, тому що повноваження Конституційного Суду встановлені Конституцією України, законом їх не можна звузити. Такий закон, без сумніву, буде заветований, але чи подолають вето, залежатиме від тих, хто каже, що на стороні народу і ніколи не матиме нічого спільного з Януковичем”.

Блок Юлії Тимошенко не підтримуватиме цього законопроекту, каже один із лідерів цієї політичної сили Олег Білорус: “Це є спроба подальшого розбалансування влади, це є шкідливо з точки зору того, що зруйнуються всякі противаги, взаємний контроль гілок влади, та зруйнується фактично і дуже крихкий баланс у розумінні єдності всіх гілок влади”.

Непорозумінню мають покласти зміни до чинної Конституції?

Єдиним шляхом виходу з нинішньої ситуації мають стати нові зміни до Конституції. У цьому переконаний юрист Віктор Мусіяка: “Треба кардинально вирішувати питання, хто є хто у цій державі, системі влади, які має повноваження, як їх треба виконувати. Це може бути лише тоді, коли будуть відповідні зміни до Конституції, які врахують все, що зараз відбувається, і гармонізують її в інших частинах. Верховною Радою треба це ухвалити і поставити все на місце”.

До речі, 4 серпня минулого року Верховна Рада ухвалила закон, який забороняє Конституційному Суду ревізувати політреформу. Після цього 47 народних депутатів оскаржили цей закон у Конституційному Суді України. Розгляд цього подання конституційні судді розпочали 18 січня.

Матеріали до теми:

• Закон “Про Кабмін”: інтернет-версія та політичні наслідки. • Прем’єр пропонує Конституційному Суду припинити розгляд подання про неконституційність заборони йому переглядати політичну реформу. • Закон про Кабмін оприлюднили, але чинності він не набув. • Володимир Шаповал: Президенту пропонують порушити Конституцію. • У становищі навколо Закону «Про Кабінет Міністрів України» винна «нелегітимна» конституційна реформа — суддя Федерального апеляційного суду США Богдан Футей. • Полеміка навколо Закону «Про Кабмін триває».

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG