Доступність посилання

ТОП новини

Закон «Про Кабмін» у п’ятницю опублікували офіційні друковані видання «Голос України» і «Урядовий кур’єр»


Під документом стоїть підпис Олександра Мороза, датований 21 грудня. Віктор Ющенко, який вважає офіційне оприлюднення цього закону незаконною дією, обіцяв оскаржити його в Конституційному Суді. Верховна Рада подолала вето Президента на закон про Кабмін 12 січня. Через тиждень Віктор Ющенко ще раз ветував цей закон, пояснивши, що поданий на підпис документ відрізняється від тексту, який ухвалив парламент.


За Конституцією, така публікація надає законові чинності.

Під документом стоїть підпис Олександра Мороза, датований 21 грудня.

У четвер Голова Верховної Ради заявив, що водночас із публікацією закону в парламенті зареєструють законопроект про внесення змін до закону про Кабмін.

Верховна Рада подолала вето Президента на закон про Кабмін 12 січня. Через тиждень Віктор Ющенко ще раз ветував цей закон, пояснивши, що поданий на підпис документ відрізняється від тексту, який ухвалив парламент.

Віктор Ющенко, який вважає офіційне оприлюднення цього закону незаконною дією, обіцяв оскаржити його в Конституційному Суді.

Заступник голови Секретаріату Президента Ігор Пукшин також заявив, що у Секретаріаті закон про Кабмін вважатимуть нелегітимним і сподіваються, що «Конституційний суд не буде роками слухати, а заслухає впродовж максимум місяця-двох-трьох».

Раніше Прем’єр-міністр обіцяв, що пропозиції Президента врахують після того, як закон про Кабмін набере чинності. Пізніше Віктор Янукович перейшов на умовний спосіб: «Можливо, ми й погодимося з пропозиціями Президента, але ми безумовно шукатимемо ефективний механізм співпраці уряду та парламенту, якщо ці зміни підуть на користь».

У разі набуття чинності Закону «Про Кабінет Міністрів України» повноваження Президента далі скоротяться. Призначення прем’єра фактично не залежатиме від голови держави. Президент втратить контроль над міністрами закордонних справ та оборони. Президент не матиме можливостей для відставки уряду. Голови місцевих держадміністрацій будуть відповідальними перед Кабінетом Міністрів. Акти Президента скріплюють підписами Прем’єр-міністра та профільного міністра і можуть бути повернуті Президентові з зазначенням причин непідписання.
XS
SM
MD
LG