Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 5 лютого.


Віктор Недоступ Київ, 5 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня в Росії православна церква потрапила під царський контроль, в Голлівуді заснували кінокомпанію United Artists, у Нью-Йорку вперше у світі запрацювали триколірні світлофори, з Афганістану почали виводити радянські війська, а Майк Тайсон знову наробив конфузів.

5 лютого 506 року з метою досягнення згоди між германськими і римськими підданими король вестготів Аларіх II видав одне з вайважливіших зведень законів середньовіччя "Lex Romana Visigothorum".

1721 – Російський цар Петро I ліквідує посаду патріарха як глави російської православної церкви. Його місце займає Священний синод, керований обер-прокурором, підпорядкованим безпосередньо царю.

1818 – Колишній республіканець, французький революційний генерал та імперський маршал, 55-річний Жан-Батіст Бернадот по смерті короля Карла XIII стає королем Швеції і Норвегії під іменем Карл XIV Юхан. Його поміркована політика забезпечить країні тривале мирне існування і процвітання, а династія, започаткована ним, править у Швеції і по сьогодні.

1919 – Голлівудські суперзірки Чарлі Чаплін, Мері Пікфорд, Дуглас Фербенкс і режисер Д.У.Гріффіт засновують нову кінокомпанію — United Artists Corporation. Компанія покликана дати повну творчу свободу авторам та виконавцям фільмів і звільнити їх від тиску капіталовкладників. Компанія займається виготовленням та прокатом фільмів, швидко завойовує престиж завдяки стрічкам за участю як акторів-засновників, так і зірок "німого кіно" Рудольфа Валентино, Бастера Кітона та Глорії Свенсон.

1952 – Нью-Йорк стає першим містом світу, де стали застосовувати триколірні світлофори.

1958 – Гамаль Абдель Нассер стає першим президентом новоутвореної Об''єднаної Арабської Республіки, до котрої увійшли Сирія та Єгипет. Сирія вийшла з ОАР у 1961, а Єгипет ще до 1971 користувався назвою неіснуючої держави.

1989 – Столицю Афганістану Кабул залишає останній радянський військовослужбовець. Це кінець майже десятирічної радянської окупації сусідньої країни. Через два тижні всі радянські війська виведуть з Афганістану.

А у 1999 Майк Тайсон, колишній чемпіон світу з боксу серед професіоналів, одержав рік тюрми. Якесь авто в’їхало в його машину, а Тайсон не стерпів і відбуцав його пасажирів. Відсидів він лише три з половиною місяці.
XS
SM
MD
LG