Доступність посилання

ТОП новини

Чи поліпшить візит екс-прем’єра Росії Євгена Примакова до Риги російсько-латвійські відносини? У Латвії сподіваються.


Людмила Пилип Слухати: Рига, 5 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Сьогодні розпочинається дводенний візит до Риги керівника Торговельно-промислової палати Російської Федерації Євгена Примакова. Колишній керівник Служби зовнішньої розвідки та екс-прем’єр Росії залишається авторитетною фігурою в Кремлі. Тому, на думку латвійських експертів, його візит не лише може зміцнити ділові зв’язки між двома країнами, але й сприятиме офіційним зустрічам на високому рівні.

Євген Примаков прибув до Риги на запрошення Латвійської Торговельно-промислової палати. Напередодні приїзду до Латвії він зазначив в інтерв’ю місцевій пресі, що не є офіційним представником керівництва Росії, а мета візиту — сприяти російсько-латвійському економічному розвиткові. Передбачається, що в рамках візиту буде підписана угода про співробітництво між торговельно-промисловими палатами Росії та Латвії.

Однак, на думку латвійських політологів, враховуючи особистість гостя, його приїзд можна вважати сигналом з боку Кремля до поліпшення відносин із Латвією. В рамках візиту заплановані зустрічі Євгена Примакова з Президентом Вайрою Віке-Фрейбергою, Прем’єр-міністром країни Айґарсом Калвітісом та Спікером Саейму Індулісом Емсісом.

Черговий сигнал до поліпшення відносин?

Колишній дипломат Петеріс Вінтеліс вважає, що візит Євгена Примакова свідчить про поліпшення політичного клімату між двома країнами: «Я думаю, що візит свідчить про сприятливі умови з боку Росії для підписання угоди про кордон та для підписання інших важливих двосторонніх угод, а також укладення значних домовленостей за участю російських державних транспортних, енергетичних та транзитних компаній».

А латвійський історик Карліс Даукште вважає, що візит Примакова до Латвії має важливе значення: «Я думаю, що під час візиту він ознайомиться з ситуацією в Латвії і своє бачення передасть керівництву Росії».

Приїзд Євгена Примакова продовжить низку нещодавніх візитів до Риги впливових російських осіб — Патріарха Алексія Другого та першого Президента Росії Бориса Єльцина. До того ж цей візит може стати передумовою для візитів офіційних осіб, уповноважених підписувати міждержавні угоди. Тим паче, що одна з головних перепон на шляху поліпшення відносин між країнами — угода про кордон між Латвією та Росією — вже найближчим часом може бути підписана.

Матеріали до теми:

• Росія засуджує естонський закон про перепоховання останків радянських військових. • Закон «Про захист військових поховань» забезпечить законодавчу базу для знесення пам’ятника Воїну-визволителю в центрі Таллінна, вважають аналітики.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG