Доступність посилання

ТОП новини

Огляд польської преси: прем’єр хоче стати паном Польщі, а віце-прем’єра прийняли в МАУП.


Єва Поштар Слухати: Варшава, 5 лютого 2007 (RadioSvoboda.ua) — У понеділок польська преса інформує про пошуки Польщею альтернативних джерел постачання нафти, триває дискусія на тему, з ким можна порівняти польського прем’єра Ярослава Качинського, а також згадується візит до Києва польського віце-прем’єра Анджея Леппера.

Заголовок газети: Качинські шукають нафту.
Великий резонанс викликала в Польщі стаття, вміщена в тижневику „Newsweek Polska”. У ній мовиться про те, що польському прем’єрові Ярославу Качинському мало лише керувати Польщею. Він хоче в Польщі панувати, вважає автор.

Використання закону для власних потреб, авторитаризм, іґнорування волі виборців, роздмухування націоналістичних пристрастей — це, на думку „Newsweek Polska”, спільні риси польського прем’єра Ярослава Качинського та президента Росії Володимира Путіна.

На думку польських коментаторів, прем’єр Ярослав Качинський надто емоційно сприйняв статтю. Він сказав на прес-конференції, що закиди тижневика „Newsweek Polska” брехливі, а такий «чорний піар» характерний для часописів, у яких домінує іноземний капітал.

Понеділковий випуск впливової газети „Puls Biznesu” пише, що прем’єр Ярослав Качинський та президент Лех Качинський роблять усе можливе, щоб Росія вже не змогла використовувати проти Польщі «енергетичну зброю». Найближчим часом у пошуках джерел постачання нафти до Польщі польський прем’єр Ярослав Качинський відвідає Кувейт, а польський президент Лех Качинський вирушить до Казахстану.

„Puls Biznesu” повідомляє також, що розходяться думки польських політиків щодо «протиракетного щита», тобто пропозиції США розмістити в Польщі елементи стратегічної світової протиракетної системи. Лідери владної партії «Право і справедливість» вважають, що доки йдуть переговори зі США, нема сенсу починати дискусії в цій справі, як цього хоче опозиція. Референдуму з питання розміщення на території Польщі протиракетних установок домагається партія «Самооборона».

Щоденна газета „Fakt” подає фоторепортаж про присвоєння польському віце-прем’рові, лідеру партії «Самооборона» Анджеєві Лепперу звання почесного професора Міжрегіональною академією управління персоналом у Києві. Щоденник пише: «В Україні він професор, у Польщі проти нього з’являються чергові звинувачення в скандалі „посада за секс“».

Газета зауважує, що віце-прем’єра Анджея Леппера в Києві приймали з усіма почестями. Польські коментатори розмірковують над тим, який вплив на українсько-польські відносини матиме надання титулу «слов’янського професора» Анджею Лепперові. Світові агентства повідомляють, пише видання, що викладачами в цій вищій школі є особи з антисемітськими поглядами та члени таких ультраправих організацій, як Ku-Klux-Klan.

Впливовий тижневик „Wprost” у своєму інтернет-випуску повідомив у неділю, що польські комуністичні спецслужби знали про план вбивства папи Івана Павла ІІ. Колишній полковник польської розвідки зізнався, що про задуми арабських терористів у 1981 році було поінформоване керівництво комуністичних спецслужб. Вони зробили все, щоб знищити найменший слід повідомлення про плани вбивства папи-поляка, продовжує колишній полковник.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG