Доступність посилання

ТОП новини

Ключове послання Україні від ЄС – стабільність у країні


Європейський Союз у перебігу засідання Україна – Трійка ЄС у вівторок закличе українських лідерів зробити максимум для забезпечення політичної стабільності в країні.

Європейський Союз у перебігу засідання Україна – Трійка ЄС у вівторок закличе українських лідерів зробити максимум для забезпечення політичної стабільності в країні.

Про це заявила офіційний представник Верховного представника ЄС із питань зовнішньої політики й безпеки Хав’єра Солани Крістина Ґальяк.

«Головний наш заклик до всіх лідерів — зробити максимум, щоб просунутися до того, що ми називаємо стабільністю. Я думаю, це буде ключовим посланням Європейського Союзу», — сказала Ґальяк у понеділок у Брюсселі.

Президент України Віктор Ющенко бере участь у зустрічі з учасниками засідання Україна – Трійка ЄС на рівні міністрів закордонних справ. Зустріч проходить в Києві в рамках політичного діалогу Україна – ЄС під час німецького головування в Європейському Союзі.

На засіданні планували обговорити внутрішню ситуацію в Україні та Європейському Союзі, питання започаткування переговорного процесу щодо укладення нового договору на заміну Угоди про партнерство та співробітництво.

Делегацію України на переговорах очолює виконуючий обов’язки міністра закордонних справ Володимир Огризко. До складу Трійки Європейського Союзу входять Міністр закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина Франк-Вальтер Штайнмайер та Державний секретар з європейських справ МЗС Португалії Мануель Лобо Антунеш.

Нещодавно в ЄС схвалили мандат Європейській Комісії на такі переговори. До документа не потрапила згадка про прагнення України стати членом ЄС; європейські прагнення Києва згадали в окремій заяві, не обов’язковій до виконання.

Україна хоче, щоб Євросоюз визнав її бажання вступити до ЄС.

У Брюсселі ж збираються будувати взаємини з Києвом у рамках Європейської політики сусідства, яка виключає членство.

Представники Європейського Союзу у своїх виступах у принципі не виключають членства України, але в далекому майбутньому.

Європейські експерти, що слідкують за останніми змінами зовнішньополітичного курсу України, кажуть, що Київ мав би нарешті твердо визначитися щодо свого спрямування, перш ніж у Брюсселі зможуть щось обіцяти.
XS
SM
MD
LG