Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада заборонила будь-які операції з державною газотранспортною системою


Зокрема, виключена оренда чи приватизація державної компанії «Нафтогаз України» іноземцями. За відповідний закон у вівторок проголосували 430 народних депутатів. Спершу близько 40 депутатів від БЮТ і «Нашої України» заблокували роботу парламенту, вимагаючи такої ухвали. Опозиція висловлювала побоювання, що уряд Віктора Януковича може передати українські газопроводи у власність Росії в обмін на доступ до російських родовищ газу.


Зокрема, виключена оренда чи приватизація державної компанії «Нафтогаз України» іноземцями.

За відповідний законопроект у вівторок проголосували 430 народних депутатів.

Парламент також вніс до порядку денного на поточний сесійний тиждень законопроекти про заборону підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги на суму, що перевищує суму збільшення заробітної плати й пенсії.

Близько 40 депутатів від БЮТ і «Нашої України» у вівторок вранці блокували роботу Верховної Ради, вимагаючи ухвалення в парламенті заборони на приватизацію газотранспортної системи .

Опозиція висловлювала побоювання, що уряд Віктора Януковича може передати українські газопроводи у власність Росії в обмін на доступ до російських родовищ газу.

Лідерка БЮТу Юлія Тимошенко заявила: «Російська Федерація сьогодні має закон, який дозволяє деяким приватним підприємствам розробляти родовища, але експортом займається виключно підприємства РАО «Газпром». Крім того, в Росії сьогодні є колосальна нестача газу власного видобутку навіть для забезпечення своїх потреб і контрактів. Тому вони і притягнули туркменський газ. І питання йде не в конфронтації з Росією. Ми можемо створити будь-яке спільне підприємство з Росією, але без внесення наших суттєво важливих стратегічних державних об’єктів».

А керівник парламентської фракції «Наша Україна» В’ячеслав Кириленко зазначив: «Ми будемо робити все для того, щоб виборці, які проголосували за фракції правлячої коаліції, зрозуміли, до чого призводить правління такого уряду у сенсі цін, у сенсі тарифів, у частині забезпечення прав людини, соціальних видатків, виплат, пенсій, заробітних плат. Про ці речі уряд і правляча коаліція воліють не говорити. Вони займаються лише перетягуванням для себе нових і нових повноважень. Проти цього дві фракції демократичної опозиції будуть боротися».

Напередодні перший віце-прем’єр-міністр, міністр фінансів Микола Азаров заявив в інтерв’ю газеті «Дело», що спільне з Росією управління українською газотранспортною системою є доцільним.

За словами віце-прем’єр-міністра це дозволило б Києву отримувати російське «блакитне паливо» за нижчими цінами. При цьому Азаров зазначив, що газотранспортна система лишатиметься у власності України.

Раніше прем’єр Янукович допускав об’єднання газотранспортних активів з росіянами на паритетних умовах.

Минулого тижня під час прес-конференції у Москві Володимир Путін заявив, що не виключає участі українських компаній у видобутку енергоресурсів на території Росії. Йшлося також про створення газотранспортного консорціуму.
XS
SM
MD
LG