Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські соціалісти просять піти помаранчеву голову області.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 6 лютого 2007 RadioSvoboda.Ua — Дніпропетровські соціалісти вимагають зняти з посади помаранчеву голову облдержадміністрації, змінивши її на представника синьо-білої коаліції. Причому нове призначення має, на їхню думку, зробити не Президент, а голова уряду. Таким чином, кажуть в осередку Соціалістичної партії, почне діяти Закон «Про Кабінет Міністрів України», ухвалений парламентом.

Соціалісти заговорили про дисбаланс в обласній владі через десять місяців після виборів: їх не влаштовує те, що у будівлях навпроти — в облраді і в облдержадміністрації — різні господарі: в одному — керує коаліція більшості на чолі з «регіоналами», а в другому — прибічниця «Нашої України» Надія Дєєва.

Вирівняти дисбаланс

Перший секретар Дніпропетровського обласного комітету Соціалістичної партії України Юрій Алексеєнко, один із головних організаторів дніпропетровського помаранчевого Майдану, тепер за те, щоб позбутися представниці «Нашої України» в облдержадміністрації.

Юрій Алексеєнко: «Той закон про уряд, що прийнятий, буде цей дисбаланс вирівнювати. На рівні обласної державної адміністрації повинні бути представники «антикризової коаліції», які призначаються головою уряду – Януковичем».

Головна претензія, яку висувають соціалісти до Надії Дєєвої — необґрунтоване підвищення тарифів на міжміські автоперевезення. Минулого місяця їх підняли на третину.

Соціалістів не підтримують

Вимоги соціалістів поки ніхто не підтримав. Представники Партії регіонів заявили, що не мають «серйозних зауважень» до роботи керівника облдержадміністрації, а комуністи кажуть — кадрові зміни не вирішать проблеми, треба віддавати владу радам, точніше виконкомам рад, і позбавляти повноважень державні адміністрації.

Народний депутат від Компартії Віктор Борщевський зазначає: «Дисбаланс кадровими змінами навряд чи можна змінити. Його можна змінити тільки, якщо передати основні повноваження облвиконкомам, які будуть формуватися обласними радами».

У дніпропетровській «Нашій Україні» заявами соціалістів подивувались — мовляв, за більшістю соціально-економічних показників область посідає друге місце після Києва, тому до голови облдержадміністрації претензій бути не може. Та й дієвого механізму відкликання голів облдержадміністрацій в країні наразі немає, сказав Радіо Свобода заступник голови обласної організації «Нашої України» Олександр Соколик: «Це, мабуть, просто піар. Бо ще немає механізму відкликання губернатора. Це може вирішувати місцева рада двома третинами голосів. Соціалісти навіть не входять в обласну раду. Можна попаритись, пошуміти, покричати, але…»

Голова Дніпропетровської обласної держадміністрації Надія Дєєва є депутатом обласної ради від «Нашої України», але не входить до фракції цієї політичної сили.

Надія Дєєва — перша жінка-керівник облдержадміністрації в Україні.
XS
SM
MD
LG