Доступність посилання

ТОП новини

Польський уряд готує шокову терапію для лікарень.


Єва Поштар Слухати: Варшава, 7 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Польські лікарні опинились на межі фінансової катастрофи. У вівторок польський уряд затвердив шокову програму порятунку для кількох лікарень.

Заборгованість польських лікарень разом із банківськими відсотками сягає півтора мільярда євро. Кілька місяців тому польський Верховний суд постановив, що судові виконавці мають право реквізувати всі гроші з банківських рахунків лікарень-боржників.

Минулого тижня великого суспільного резонансу в Польщі набрала справа поліклініки в місті Вроцлаві. Судовий виконавець довів її до банкрутства. Це ставило під загрозу життя десятків дітей з онкологічними захворюваннями. Після цього у вівторок уряд затвердив план порятунку вроцлавської клініки і 7-ми інших, які вважаються найважливішими в польській системі охорони здоров’я.

На прес-конференції польський прем''єр Ярослав Качинський сказав: «Втручання в систему охорони здоров’я, яке ми зараз починаємо, – це невідкладні дії. Їхня мета – позбутись реальної небезпеки для лікарень».

Окремі лікарні можуть припинити своє існування

У поточному році польський уряд призначив неповних 40 мільйонів євро на порятунок вибраних 8-ми лікарень. Однак усіх лікарень у Польщі понад 100, з яких 40 на межі банкрутства. Польський міністр здоров''я професор Збігнєв Реліга не бачить порятунку для всіх лікарень: «Допускаємо таку можливість, що окремі лікарні припинять своє існування. Таке може статись лише тому, що вони погано господарювали».

Більшість польських лікарень підпорядковуються місцевій владі, але фінансуються з державного бюджету. Заборгованість лікарень наростає тому, що парламент схвалив підвищення зарплат медичного персоналу, але не виділив на це бюджетних коштів.

Через такий закон у скрутній ситуації опинилась також районна лікарня в місті Пулави неподалік Любліна. Її директор Маріуш Єдлінський сказав Радіо Свобода: «У нашій лікарні, так як і в більшості польських лікарень, складне фінансове становище. Однак про остаточне банкрутство ще зарано говорити».

Уряд допускає часткову комерціалізацію системи охорони здоров''я

Польські фахівці вказують на те, що за останні 17 років медицина не була докорінно реформована. Чергову спробу оздоровлення галузі почав у вівторок польський уряд. Прем''єр Ярослав Качинський наголошує: «Поточне рішення в справі допомоги лікарням у жодному разі не повторюватиме подій 2000 року. Тоді ця справа коштувала урядові понад 2 мільярди євро. У результаті нині знову наростає заборгованість лікарень».

Польський уряд не хоче з року в рік сплачувати борги лікарень. Тому програма реформ польської медицини 2007- 2009 років допускає часткову комерціалізацію системи охорони здоров''я, ліквідацію малих лікарень. Щоправда, виникає питання: чи вистачить польському урядові послідовності в проведенні шокової реформи?

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG