Доступність посилання

ТОП новини

Європейська преса: Ющенко, який втратив більшу частину влади вдома, їде до Берліна, щоб знову агітувати за прозахідний курс України.


Василь Зілгалов Слухати: Прага, 7 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Західна преса пише у середу про клубок суперечностей у внутрішньополітичному житті України. Лейтмотивом сьогоднішніх публікацій у європейській пресі є втрата Ющенком своєї влади усередині країни і нарощування потуг проросійських сил в українському уряді.


Німецька «Ді Вельт», розпочинаючи у середу інтерв’ю з українським президентом Віктором Ющенком напередодні його прибуття до Берліна, зауважує, що «втративши більшу частину своєї влади вдома, Ющенко приїздить до Берліна, щоб знову агітувати за прозахідний курс України». У короткому інтерв’ю газеті «Ді Вельт» український президент вже вкотре втішається свободою преси в Україні і її «впевненою зовнішньою політикою». Ющенко уник прямої відповіді на питання німецького кореспондента про відставку прозахідного міністра закордонних справ Бориса Тарасюка як наслідок тиску Росії і лише наголосив, що «як в ЄС. так і в Росії є сили, котрі зацікавлені у стабілізації в Україні». Лідер української держави заперечив німецькій газеті суперечність між заявами Києва про орієнтацію на Захід та реальним зближенням з Росією і додав, що «як бідна сировиною країна, ми залежимо від сировини наших сусідів. Але ніхто не може блокувати нашу західну орієнтацію».

Все більші коливання Києва між сходом та заходом

А інша німецька впливова газета, «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ», пише у середу про те, що ЄС важко вести свою політику сусідства щодо України, бо все там виглядає нині «оманливим», особливо після відставки міністра закордонних справ Бориса Тарасюка. І продовжує, що тут усе більші коливання Києва між сходом та заходом, між прем’єром Януковичем і президентом Ющенком. А останній позбувся одного із «останніх могікан Помаранчевої революції» (Тарасюка). Газета також прогнозує, що в оточенні Ющенка все важче буде знаходити людей не лише із проєвропейською, а й із пронатовською орієнтацією. Український прем’єр – як глава російського уряду

«Франкфуртер Альґемайне Цайтнуґ» також зауважила у середу , що «Віктор Янукович так вимагає перспективи вступу до ЄС для його держави, ніби він більше не український прем’єр, а глава російського уряду. Бо в Кремлі вважали, що з Європою довго можна буде вести себе так, нібито ЄС іде на схід смітити грошима довкола. В енергетичній суперечці вирішиться, чи зможе Москва надалі водити ЄС за ніс».

Ця ж «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» зауважує, що візит міністра закордонних справа Німеччини на початку лютого до Києва ознаменував наближення переговорів між ЄС та Україною щодо нової угоди про співпрацю. Газета цитує тут слова радника Ющенка – Чалого про те, що «у разі вступу України до СОТ у цьому році нова поглиблена угода може бути підписана на початку 2008 року».

Як лондонська «Файненшел Таймс», так і інші європейські газети, пишуть сьогодні про намагання Росії захопити українську газотранспортну систему та про потуги патріотичних сил у Верховній Раді вибудовувати «бар’єри супроти амбіцій Москви».

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG