Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко: Білорусь хоче йти власним шляхом поміж Росією й Заходом.


Сергій Драчук Слухати: Прага, 7 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Білорусь хоче зберегти дружбу з Росією, здобути довіру Заходу, а в себе вдома зберегти все як є. Так можна підсумувати позицію президента Білорусі Олександра Лукашенка, яку він висловлює останнім часом. Днями він знову підтвердив її в інтерв’ю агентству «Ройтерз». У Європі з неї не раді.


Після недавньої суперечки з Росією навколо підвищення цін на газ і нафту — а через це на кілька днів припинилося постачання нафти до Європи через територію Білорусі — її президент ображений на сусіда, з яким його країна формально об’єднана в «союзну державу». «Ми економічно це витримаємо. Найбільше нас пригнічує позиція нашого союзника психологічно. Нас найбільше ображає те, що до таких варварських дій вдалася країна», — заявив Олександр Лукашенко агентству «Ройтерз».

Білоруський керівник звинувачує Росію в «імперських замашках» — але й сваритися з нею не поспішає: «Я думаю, що рівень добросусідської співпраці — а це і в інтересах усієї Європи — між Білоруссю й Росією збережеться. Єдине — (Росії) треба відмовитися від своєї великодержавності і намагань дивитися на нас так згори, як на молодшого брата». І додає: «Мої гострі відповіді — це не намагання „вколоти“ російське керівництво і Росію, і це не намагання сподобатися вам на Заході — в жодному разі!»

Політика буде незмінною

Лукашенко каже, що політика його країни не змінюється. А політика ця, за його версією, така: «Ми давно визначилися щодо нашого зовнішньополітичного вектора на Захід, ми давно Заходові запропонували конкретні сфери співпраці, — але Захід досі, ось до цього конфлікту (з Росією через енергоносії), був глухий і німий до наших ініціатив».

Тут Лукашенко неточний: Євросоюз уже не раз сам пропонував Білорусі співпрацю й підтримку ( востаннє — минулої осені), але за умови демократизації в країні, дотримання прав людини й засад верховенства права. Білоруський президент відкинув цю пропозицію.

А Європейський Союз у відповідь каже, що наразі не бачить у Лукашенкові партнера для діалогу — адже там не отримали жодних сигналів, що можна сподіватися на істотні зміни, сказала Радіо Свобода речник із зовнішньополітичних питань Європейської Комісії Емма Адвин.

У ЄС усе сподіваються. Чи є на що?

«Ті речі, яких ми бажали б, досить конкретні: ми б хотіли звільнення (одного з чільних білоруських опозиціонерів) Козуліна (він зараз відбуває 5 з половиною років ув’язнення, звинувачений у „хуліганстві й організації вуличних заворушень“) та інших політичних діячів — це був би дуже сильний сигнал, — співпраці з Радою Європи, видачі віз представникам ОБСЄ з питань свободи засобів інформації, або й навіть схвалення нашого запиту, щоб відкрити представництво Єврокомісії в Мінську — це були б досить конкретні способи дати нам знати, що справді є зацікавленість у змінах, у тому, щоб відкрити новий розділ у відносинах. Але я бачу, що в інтерв’ю „Ройтерз“ пан Лукашенко назвав наші пропозиції „неможливими вимогами“…», — каже речниця Єврокомісії й лише сподівається на зміни в майбутньому.

А тим часом Олександр Лукашенко про можливі плани очолити країну і вчетверте на наступних президентських виборах каже агентству: аби здоров’я вистачило, а там: «Я відходити від політичної боротьби не маю наміру, якщо вже чесно вам на це питання відповідати»…

Матеріали до теми:

• Білоруський опозиціонер Ігар Лялькоу про Білорусь, Росію, Україну та Євросоюз.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG