Доступність посилання

ТОП новини

У кримських татар забагато землі – вважає влада автономії.


Володимир Притула Сімферополь, 8 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Кримські татари мають забагато землі, вважають представники влади автономії. Зокрема, голова Республіканського комітету із земельних ресурсів АРК Микола Голубєв заявив, що сім''ї репатріантів забезпечені землею в автономії більш як на 112%. Кримські татари з цим не погоджуються і готуються до акцій протесту.

Репатріанти пікетують кримський уряд, попереджаючи, що до масових акцій залишилося 11 днів.
За словами Миколи Голубєва, для 244 тисяч кримських татар, що зараз мешкають у Криму, необхідно не більше 61 тисячі земельних наділів — з розрахунку на розмір родини у 4 особи, — а репатріантам уже зараз виділили понад 76 тисяч ділянок.

Голова Рескомзему Криму наголосив, що кримські татари не освоюють виділену землю, а частину її продають. Він закликав Київ законодавчо визначити статус депортованих, оскільки зараз ним користуються кримські татари, уже народжені у Криму.

Голова Постійної комісії Верховної Ради Криму із земельних питань Олег Русецький погоджується із Миколою Голубєвим: “Якщо говорити про якісь порівняльні цифри, то депортовані виглядають у більш привілейованому становищі ”.

Дивні розрахунки

Тоді як колега Голубєва по Президії кримського парламенту, голова комісії з міжнаціональних питань Ремзі Ільясов дивується цим розрахункам: “Вони рахують все, що було куплене, зокрема, кримськими татарами... І як вони розрахували родини кримських татар, не відомо. Вони займаються арифметичними обрахунками якимись незрозумілими”.

Тим часом репатріанти продовжують щодня пікетувати Верховну Раду і Раду міністрів АРК, виставивши там намети і плакати, на яких вказується, скільки днів залишилося до 19 лютого – дати запланованого початку масових акцій протесту репатріантів.

Рустем, який пікетує будинок кримського уряду, каже, що урядовці свідомо йдуть на обман громадськості, щоб тільки не дати землю репатріантам: “Якщо подивитися на факти отримання кримськими татарами землі, то це зовсім мізер. Можливо, комусь землю і роздавали, але тільки кримським татарам вона не дісталася. Я сам з 1998 року тут у Криму живу, але досі жодного разу не отримував жодної сотки, жодного сантиметра землі”.

120 га під гольф-клуб – “дивний” галас?

Тим часом автор такої резонансної заяви голова Рескомзему АРК Микола Голубєв зробив ще одну, назвавши “дивним галасом” журналістські публікації щодо урядової ініціативи будівництва на Південному узбережжі Криму гольф-клубу.

Наприкінці січня кримський уряд дав дозвіл на виділення майже 121 гектара землі фірмі "Антал-Крим" для будівництва там гольф-клубу. Водночас місцеві журналісти дізналися, що ця фірма була створена всього два місяці тому компанією "Антал сервіс". За даними мас-медіа, серед співзасновників останньої – народний депутат України із фракції Партії регіонів Антон Пригодський, якого екс-представник Президента Геннадій Москаль назвав “смотрящим від донецьких за Кримом”.

Матеріали до теми:

• Для гольф-клубу земля є, для репатріантів – немає. • Як заповідники на інвестиції міняли. • Земельне питання, що перешкоджає щастю... сімейному.
XS
SM
MD
LG