Доступність посилання

ТОП новини

Перемога в тарифній битві у Києві. Але хто виграє тарифну війну в Україні?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Гості Свободи: народний депутат Анатолій Семинога (БЮТ) та депутат Київміськради Олексій Омельяненко (Партія регіонів).

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Ведучі: Юлія Жмакіна, Кирило Булкін
Кирило Булкін: Перемога в тарифній битві у Києві. Тепер тарифи перевищуватимуть ті, що існували до 1-го грудня 2006 року, але не в 3,5 раза, а не більше, ніж удвічі.

Але чия це перемога: здорового глузду влади, опозиційних до київського мера політичних сил чи громади, що масово відмовилась сплачувати за новими тарифами? Чиї перемоги? Які будуть наступними? Чи покотиться ця хвиля регіонами України?

Чия це перемога? Чия поразка?

Анатолій Семинога: Я переконаний, що це перемога перш за все киян і всіх українців, тому що, я знову ж таки переконаний, це свято відбулося в Києві, а далі цей процес піде по всій Україні. Бо тарифи сьогодні не обґрунтовані, не обґрунтовані в жодному місті нашої держави. Василь Яструбинський: Я так би питання не ставив: чия перемога, чия поразка... Це є певний процес.

На сьогоднішній день дійсно тарифи будуть знижені після засідання Київради. Але варто розглянути питання: що отримають кияни? Кияни отримають нижчі тарифи. Це перемога. Ніби. Але отримають низькі тарифи не бідні кияни чи незаможні кияни, а отримають низькі тарифи багаті кияни, тому що малозабезпечені були захищені.

- А зараз на зв’язку з нами відомий юрист і борець проти необґрунтованих тарифів Тетяна Монтян.

Пані Тетяно, я знаю, що Ви маєте окрему позицію: не вважаєте нинішню тарифну перемогу навіть у Києві остаточною і вважаєте, що питання взагалі треба розглядати в іншій площині. Яка це площина?


Тетяна Монтян: Звичайно, що в іншій площині.

Я почну з того, що люди взагалі не знають, за що і кому вони платять. Ця інформація прихована від громадськості. Я сама тільки нещодавно дізналася, що, виявляється, кожен наш ЖЕК веде окремий облік по кожному конкретному будинку. Це постанова Кабміну 560. Але спробуйте в своєму ЖЕКу дізнатися, які ж фактичні витрати ЖЕКу на отримання саме вашого будинку і спробуйте запитати у своєму ЖЕКу, з якого переляку ви повинні платити по тарифах, які встановили: там 3,5 рази, в 1,5 рази, в 1,9 раза, а не свою частку у фактичних витратах ЖЕКу на утримання вашого будинку, а не в середньому по всіх будинках у Києві.

Опозиція це питання не педалює, тому що далі буде зрозуміло, що кожен, хто захоче, може подивитися на фактичні витрати ЖЕКу і проаналізувати їх. А там, дивись, люди і подивляться, чому це так дорого?

- Пані Тетяно, чи правильно ми Вас розуміємо, що Вас не влаштовують цифри 1,8 і 2, яких сьогодні досягли депутати Київради? Вона Вам теж не зрозуміла?

Тетяна Монтян: Мене влаштує будь-яка цифра, яка буде обґрунтованою і не малюватися з повітря, а показуватися по бухгалтерії.

ЖЕКи ведуть облік по кожному конкретному будинку, але вони не показують результати цього обліку людям. А без цього взагалі немає про що казати. Ми не знаємо, що ЖЕКи дійсно витрачають на утримання наших будинків. Це таємниця за сімома печатями!

- Коли Київміськдержадміністрація пояснить киянам, з чого складаються ті гроші, які вони платять, покаже і пояснить різницю в оплаті за квадратний метр хрущовки та хоромів на Печерську, і відкриє бухгалтерію ЖЕКів для контролю з боку громадян?

Василь Яструбинський: Ці пояснення, з чого складається квартплата, можна знайти на сайті Головного управління з питань цінової політики.

До чого я хотів би повернутися? Сьогодні влада і опозиція дійшла розумного компромісу. На цій сесії було також ухвалене рішення і дане доручення КМДА закінчити роботу з розрахунку квартирної плати по кожному будинку. Ця робота буде закінчена до 1 червня.

А 560 постанова, яка це передбачила, яка вийшла раніше, вона дійсно це передбачає, і ЖЕКи з 1 січня цього року починають вже вести облік, тому що серед року поміняти облік дуже складно. І буде все проводитися по кожному будинку.

Але я прошу, щоб усі звернули увагу, що плата буде залежати не від того, де стоїть будинок — на Печерську, на Подолі, на Виноградарі чи на Теремках, а від того, які послуги будуть отримувати мешканці тих конкретних будинків.

Анатолій Семинога: Я абсолютно погоджуюся з висновками пані Тетяни. Дійсно, на сьогоднішній день ця ціна, яка сьогодні встановлена, компромісна ціна, яку можна було вирішити сьогодні, вона не може задовольняти абсолютно нікого: ані киян, ані опозицію. Може тільки владу задовольняти.

Про те, що говорить пані Тетяна, то дійсно це має місце. Це буде наступним кроком, над яким ми будемо працювати. Дійсно, повинні споживачі сплачувати за ті послуги, які вони отримують, а не загальні середні, про які говорить пан Яструбинський, які в них висвітлені на сайті Київради. Ці загальні цифри не відповідають реальним послугам, які отримують наші споживачі.

- Пане Анатолію, чи відбудеться перерахунок, що встигли вже сплатити сумлінні кияни?

Анатолій Семинога: У тій постанові, яка сьогодні була прийнята, передбачено до 1 березня провести перерахунок тих платежів, які були оплачені з 1 грудня 2006 року. Тому перерахунок буде. Вони будуть зараховані в рахунок наступних платежів.

- Які конкретні дії планує демократичний Київ, БЮТ по подальшій боротьбі за оптимізацію тарифів?

Анатолій Семинога: Робота комісії, яка була створена в Київраді, продемонструвала, що в сфері ЖКГ дуже багато проблем. Перш за все ці проблеми стосуються господарської діяльності і корупції, яка сьогодні присутня саме в цих підприємствах. Роботи там дуже багато.

На сьогоднішній день визначити реальну ціну комунальних послуг практично неможливо, тому, по-перше, комісія буде працювати далі, буде проводити аудит, де буде визначена реальна ціна комунальних послуг на сьогодні.

Друге, над чим ми будемо працювати, ми будемо серйозно працювати над програмою реформування ЖКГ. Там дуже багато накопичилося проблем, для вирішення яких сьогодні потрібна спеціальна місцева програма у місті Києві, яка дозволить провести і програму енергозбереження, бо ЖКГ сьогодні страшенно затратні, і реформувати ринок, зробити його саме ринком послуг, а не, вибачте, монополії, яка сьогодні надає нам лише ті послуги, які нам надаються.

Таким чином тоді ми зможемо боротися за якість послуг і реальну їхню вартість.

- Тобто, правильно я зрозумів, що настав час нормальної аналітичної роботи, а не вуличних акцій? Чи це паралельно буде?

Анатолій Семинога: Це все залежить від влади. Опозиція працює так, як їй дозволяє працювати влада. Якщо можна буде працювати у сфері аналітики, то ми будемо працювати із задоволенням. Якщо нам влада не буде давати такої можливості, то ми будемо виходити на вулицю і працювати саме вуличними методами.

- Пані Монтян, як громадськість контролюватиме дії влади у цьому питанні?

Тетяна Монтян: Ми закликатимемо киян не платити доти, доки їм не виставлятимуться рахунки по кожному ЖЕКу, фактичні витрати і частка кожної квартири, кожного платника в усьому будинковому володінні.

Якщо влада не квапиться, якщо нам брешуть навіть у прямому ефірі, що нібито тільки з січня ведеться аналітичний облік по кожному будинку, то, вибачте, він вівся і до постанови 560, згідно постанови 939, він ведеться багато років, а нам тільки зараз розказують, що це ведеться з січня. Не треба нас дурити!

Нам треба одного: відкрити бухгалтерію ЖЕКів, оскільки вони природні монополісти, оформити наші багатоквартирні будинки як цілісні майнові комплекси, виділити нам прибудинкові території, сказати долю кожної квартири в цьому майновому комплексі і стягувати з нас плату, свою частку у фактичних витратах ЖЕКів. Це все, що ми вимагаємо!

А далі ми самі розберемося, звідки такі великі фактичні витрати у наших ЖЕКів. Без будь-якої влади!

- З Ваших слів виходить, що це все ж таки перемога політиків, а не киян. Кияни й далі боротимуться...

Тетяна Монтян: Ні! Це перемога киян, які вирішили не платити, саботували ці тарифи, а політики примазалися до цієї перемоги, бо вони не пропонували і не пропонують нічого конструктивного!

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG