Доступність посилання

ТОП новини

Громадяни Польщі служитимуть у поліції Північної Ірландії.


Олекса Семенченко Слухати: Лондон, 8 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Близько тисячі громадян Польщі подали заяви на роботу в новій поліційній службі Північної Ірландії. Таким чином вони відгукнулися на рекламну кампанію місцевих правоохоронних органів. Принцип комплектування поліції у Північній Ірландії нині залишається однією з найскладніших проблем у мирному процесі по десятиріччях кривавого насильства на релігійному ґрунті.

В оновленій поліційній службі Північної Ірландії за умовами мирного процесу протестанти та католики повинні бути представлені на рівних – 50 на 50. Однак ірландські католики історично не довіряють місцевій поліційній службі, яку вони звикли сприймати як знаряддя британських репресій. Тож нині в місцевих правоохоронних органах лише близько 20 відсотків персоналу є католиками.

Але щойно прибулі після розширення Європейського Союзу 2004 року польські громадяни можуть допомогти заповнити квоту католиків. На кінець 2006 року понад 12 відсотків усіх заяв на роботу в поліції надійшло саме від поляків. Заяви і далі приймають поліційні відомства і настільки поважно розглядають можливість залучення польських громадян, що попросили допомоги у Варшави. Наприкінці січня до Белфаста відрядили високого чиновника польської поліції.

Іноземці на службі в поліції – жодних проблем

Член британського парламентського комітету у справах Північної Ірландії Джон Ґроґан вважає таке розв’язання проблеми поліційних квот дуже позитивним розвитком та черговим доказом переваг від розширення ЄС. Він не бачить проблем у тому, що інтереси північно-ірландських католиків у поліції представлятимуть іноземці: «Якщо вони добре говорять англійською й добре виконують свої обов’язки з охорони порядку, то чому б і ні? Звичайно, поляки не переважатимуть у поліції, але вони її суттєво посилять. Північна Ірландія стоїть на порозі нового етапу свого розвитку, і польські поліцейські зроблять свій внесок до її майбутнього».

А Польщі самій бракує поліцейських

Поліційна служба дала оголошення про вакансії у виданнях польською мовою як у Північній Ірландії, так і в Ірландській Республіці. В Ольстері живе близько 30 тисяч польських громадян, а в Ірландській Республіці – ще 150 тисяч. Там, до речі, поліція вже готує польських рекрутів.

Тим часом, у самій Польщі ідею набору до ірландської поліції сприймають без ентузіазму. У Варшаві напередодні стало відомо, що польська поліція і сама відчуває нестачу в 16 тисяч осіб через відплив людей до Великої Британії та Ірландії. Початкова платня полісмена у Північній Ірландії становить 22 тисячі фунтів стерлінґів на рік (близько 44 тисяч доларів). Це в 4 рази більше, ніж зарплата польських правоохоронців.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG