Доступність посилання

ТОП новини

Продовження кадрової епопеї


Тетяна Ярмощук Київ, 9 лютого (RadioSvoboda.Ua) – Кадри вирішують все? Після затвердження віце-спікера та Уповноваженого з прав людини парламентарі сьогодні мали б затвердити міністра закордонних справ та голову СБУ.

Ніна Карпачова – уповноважена Верховної Ради з прав людини. Микола Томенко – віце-спікер. Тепер парламентарі мають визначитися із претендентами на посади міністра закордонних справ Володимира Огризка та голови СБУ Віктора Короля, які до парламенту подав Президент.

Бютівці уже визначилися, що підтримуватимуть президентські креатури. За словами Юлії Тимошенко, це обмін на голоси нашоукраїнців за Миколу Томенка – віце-спікера. І хоча не вся “Наша Україна” голосувала за Томенка, Тимошенко твердить, що це не зруйнує домовленості: “Жодна заява окремого депутата “Нашої України” не зруйнує сьогодні нашого переговорного процесу з Президентом, з керівництвом НУ. Ми усвідомлюємо, що в парламентській команді “Нашої України” сьогодні є спеціально підготовлені провокатори, які будуть всіма силами руйнувати можливий поступ до єднання опозиції. Але ми домовилися не реагувати на таких політиків. Як тільки буде можливість, ми будемо позбавляти їх депутатських мандатів”.

Партія регіонів та соціалісти ще не визначилася, чи підтримуватиме Короля та Огризка

Перемови та роздуми тривають, однак регіонали не відкидають: їхнє рішення таки може бути на користь президентських ставлеників. Олексій Плотніков заявив: “Я не хотів би казати, що тут є: поступки чи щось зроблено взамін. Оптимальним для держави було б припинення того протистояння між Президентом та Верховною Радою, протистояння між Президентом та Кабміном. Якщо Президента влаштує ситуація з цими призначеннями, і після цього з боку Секретаріату Президента припиняться ті дії, які робляться проти Кабінету Міністрів та Верховної Ради, то я вважаю, що це буде кращим виходом”.

Соціалісти також не визначилися, чи підтримуватимуть кандидатуру Володимира Огризка на посаду керівника МЗС. Що ж до голосування за голову Служби безпеки, то СБУ не братиме участі у цьому голосуванні. Олександр Барановський наголосив: “Допоки не буде розслідувано факт прослуховування Голови Верховної Ради, ми не братимемо участі у голосуваннях за керівництво СБУ. І незалежно, яка б то було кандидатура – чи Короля, чи якась інша – рішення уже ухвалене”.

Втім, 100-відсоткової впевненості стосовно того, чи буде питання кадрових призначень внесене сьогодні до порядку денного, у фракціях немає.
XS
SM
MD
LG